Proteste la cea mai mare fabrică iPhone din China. Zeci de muncitori s-au ciocnit cu forțele de ordine
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Zeci de muncitori au ieșit în stradă, iar la fața locului au intervenit forțe de ordine, după cum reiese din imaginile distribuite pe rețelele de socializare.

Ample manifestaţii au izbucnit miercuri la cea mai mare uzină de telefoane iPhone din lume, aflată în China, în proprietatea subcontractorului taiwanez Foxconn, scrie Agerpres.

Imaginile arată între altele o mulţime de lucrători care defilează în lumina zilei pe o stradă, unii dintre ei înfruntând un şir de persoane îmbrăcate în combinezoane albe de protecţie integrală şi membri ai forţelor de ordine.

Uzina se află la Zhengzhou, în provincia centrală Henan.

Un extras dintr-o filmare difuzată în direct în cursul nopţii arată câteva zeci de muncitori care strigă "Să ne apărăm drepturile!" în faţa unui dispozitiv de poliţie şi o maşină de poliţie cu girofarul aprins. "Daţi-ne salariile!", scandează alţii.

În alte imagini se vede cum un muncitor instalează o barieră metalică, în timp ce autorul filmării strigă: "(Ei) trag!" şi "bombe lacrimogene!".

În fine, o fotografie realizată ziua a surprins resturile carbonizate ale unei porţi aparent incendiate în cursul nopţii.

Cuvântul-cheie #RevolteFoxconn părea cenzurat, miercuri la prânz (ora locală), pe reţelele sociale chineze, dar unele mesaje făcând referire la manifestaţii au rămas online.

Foxconn, principalul subcontractor al Apple, s-a confruntat în ultimele luni cu o înmulţire a cazurilor de COVID-19 la complexul din Zhengzhou, unde lucrează peste 200.000 de salariaţi, majoritatea găzduiţi în complex. Grupul a decis izolarea acestuia, cu muncitorii înăuntru, dar câteva sute dintre ei s-au panicat şi au fugit.

Mai mulţi foşti lucrători s-au plâns de insuficienţa mâncării şi de regulile stricte de carantină, iar alţii au spus, în transmisii live pe reţelele sociale, că protestează pentru că au fost informaţi că-şi vor primi bonusurile mai târziu decât li se promisese iniţial. "Foxconn nu-şi tratează niciodată oamenii ca pe nişte oameni", declară unul dintre ei.

Foxconn nu a răspuns deocamdată la solicitarea de comentarii a AFP şi Reuters.

Grupul taiwanez este cel mai mare angajator din sectorul privat din China, cu peste un milion de salariaţi în toată ţara, în circa treizeci de fabrici şi institute de cercetare. 

Citește și:

Hong Kong, zeci de arestări de Ziua Naţională a Chinei. SUA, reacţie vehementă

Ziua de 1 octombrie este folosită de unii protestatari ca zi de acţiune pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de modul în care Beijingul conduce fosta colonie britanică.

"Suntem indignaţi de arestarea arbitrară de către guvernul din Hong Kong a peste 80 de persoane pe 1 octombrie", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Morgan Ortagus într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

"Deplângem utilizarea continuă de către autorităţile locale a legii în scopuri politice, care este contrară respectării statului de drept şi a drepturilor omului, inclusiv a drepturilor la adunare şi liberă exprimare", a adăugat ea.

Poliţia din Hong Kong a respins o cerere a organizaţiilor din societatea civilă de a-şi organiza marşul anual pe insula Hong Kong. Adunările a mai mult de patru persoane sunt interzise în conformitate cu restricţiile locale pentru combaterea coronavirusului.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel