Manfred Weber, preşedintele PPE: Situaţia Austriei din cauza fluxului de migranţi este inacceptabilă. Nehammer are tot sprijinul nostru / Ce spunea înainte de JAI
Manfred Weber, preşedintele Partidului Popular European (EPP), a anunţat că îl sprijină pe Karl Nehammer, cancelarul Austriei, în problema migraţiei, la doar câteva zile după ce a spus că refuzarea României şi Bulgariei în Schengen nu va rezolva această problemă.
"Situația pentru Austria din cauza fluxului necontrolat de migranți este inacceptabilă. Karl Nehammer are tot sprijinul nostru că acest lucru trebuie să se schimbe. Legea Schengen trebuie aplicată din nou în mod corespunzător la frontierele externe ale UE”, a scris sâmbătă pe Twitter Manfred Weber, șeful Partidului Popular European.
Der Zustand für Österreich aufgrund des unkontrollierten Migrationszustroms ist inakzeptabel. @karlnehammer hat unsere volle Unterstützung, dass sich das ändern muss. Das Schengen-Recht muss an den EU-Außengrenzen wieder ordnungsgemäß angewandt werden. https://t.co/lAHHriQVY1
— Manfred Weber (@ManfredWeber) December 10, 2022
Într-un interviu pentru Die Presse, întrebat dacă blocarea intrării în Schengen pentru Bulgaria şi România pe motiv că a crescut numărul de solicitanţi de azil nu este dubioasă, Weber a replicat că "nu, cele două sunt clar legate, pentru că avem un flux necontrolat de migranţi în Europa şi asta are de-a face cu protecţia inadecvată la graniţele externe. Înţeleg pe deplin că actuala situaţie este inacceptabilă pentru Austria şi este important că Karl Nehammer spune că lucrurile nu mai pot continua aşa. Are sprijinul EPP".
"Este adevărat că Partidul Popular European susţine aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Din punctul meu de vedere, decizia de joi trebuia să fie în favoarea celor două ţări. Cu toate astea, momentan intrăm în următoarea criză a migranţilor, iar Austria este una dintre ţările cele mai afectate. Din nefericire, această dramă nu a fost încă recunoscută de statele membre. Asta trebuie să se schimbe. Consiliul Europei trebuie să ia măsuri", a mai spus Weber.
Miercuri, 7 decembrie, la Viena, declaraţiile lui Weber erau diferite
”Austria e o țară mică care are acum 100.000 de migranți ilegali. E o problemă reală, toată Europa lucrează pentru a o rezolva. Dar nu poți rezolva o problemă creând o altă problemă, prin ținerea României și a Bulgariei în afara Schengen”, a spus Manfred Weber într-o declarație transmisă de Digi24.
”Austria e partener-cheie, am discutat cu ei. Mi-am dat tot interesul. Simplul fapt că sunt în Viena acum pentru discuții cu cancelarul e o dovadă. Susținem cererile Austriei din perspectiva problemelor cu imigrația, dar până în acest an Austria nu a spus nimic despre Schengen. Nici o problemă nu se va rezolva dacă ținem România în afara spațiului Schengen”, a mai spus Weber, miercuri, la Viena, înaintea votului din Consiliul JAI privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, citat de G4Media.
Bulgaria nu renunţă la Schengen, nici după veto-ul Austriei. "Boicot e un termen dur. Ţinem deschisă calea dialogului"
Bulgaria "nu este o ţară de mâna a doua şi nu ar trebui percepută ca atare", a declarat Galab Donev, citat de televiziunea austriacă Orf.
În opinia lui Donev, scrie sursa citată, problema Schengen nu este una naţională, ci una pan-europeană, pentru că vorbeşte despre drepturile economice şi sociale ale europenilor, precum şi despre securitatea Europei. Referitor la Austria şi Ţările de Jos, care au votat împotriva Bulgariei, Donev spune că "boicotul este un termen prea dur. Vom continua paşii diplomatici necesari pentru a menţine deschis dialogul cu cele două ţări".
Donev spune că activitatea diplomatică pe aderarea la Schengen a devenit o prioritate pentru guvernul de tranziţie pe care îl conduce.
"Criteriile sunt îndeplinite încă din 2011 de Bulgaria. Asta ştiu toate statele membre, inclusiv Austria şi Ţările de Jos", a punctat Donev. VEZI CONTINUAREA AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News