Manea (FSLI), după anunțurile lui Cărbunaru: Vor ieși în stradă 30.000 de dascăli. Lumea s-a inflamat și mai mult, greva continuă!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele FSLI Dolj, Bogdan Manea, a reacționat după declarațiile de la Guvern ale purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru de duminică după-amiază.

„Lumea este alături de noi, mass-media este alături de noi, părinții și elevii sunt alături de noi. Se consideră că greva nu are loc într-un moment oportun, dar țin să reamintesc că acest moment neoportun de care spune lumea vine după o lungă perioadă de timp, aproape 2 ani, în care am încercat să explicăm și să discutăm cu Guvernul această situație din educație.

Noi nu am dorit să ajungem aici, dar iată că, în acest moment, Guvernul ne-a împins într-o grevă generală care, vă spun sincer, va continua și săptămâna viitoare”, a spus el, la Antena 3.

Apel către premierul Ciucă: este o șansă istorică pentru el

 

Comentând declarațiile purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru privind OUG care ar urma să ofere sumele de 2.500 de lei, respectiv 1.000 de lei, până la finalul anului, Manea a reacționat:

„Îmi doresc să se găsească o soluție, însă nu știu dacă se va găsi. Nimeni nu poate răspundă la această întrebare. Eu aș vrea să fac un apel către premierul Nicolae Ciucă să nu rateze această șansă unică, istorică, de a fi premierul care a redat demnitatea, statutul social și respectul profesiei de dascăl.

Această grevă nu este doar paralizarea profesorilor. A ajuns o grevă pentru demnitate, pentru respectul acestei meserii. Este o grevă istorică în România, nu cred că se va repeta prea curând.

Vor fi 30.000 de dascăli în stradă

Vă spun sincer, cred că vor fi 30.000 de dascăli marți, în fața Palatului Cotroceni, pentru că lumea, din cauza acestui personaj Dan Cărbunaru, s-a inflamat și mai tare pentru că merge din greșeală în greșeală!”, a conchis Manea.

Sindicaliştii critică Guvernul: Nu mai avem prim-ministru, miniştri cu care să negociem? 

"Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest.

După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului.

 Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ.

Menționăm că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările noastre au fost clare:

Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice; Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%", se arată într-un comunicat semnat de Marius Nistor şi Simion Hâncescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel