Mâncatul seara poate fi, de fapt, o dependență. Cum apare? Explicațiile psihologului
Psihologii au explicat de ce mâncatul seara poate fi, de fapt, un comportament de dependență.
Mulți oameni reușesc să mănânce echilibrat pe tot parcursul zilei, dar cedează seara, moment în care parcă nu se mai pot abține și mănâncă în cantități mari. Mai mult decât atât, seara sau chiar noaptea mănâncă fără să le fie neapărat foame, în special dulciuri sau gustări nesănătoase. V-ați întrebat vreo dată de ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, psihologii spun că mâncatul în cantități mari seara poate fi, de fapt, un comportament de dependență.
Atunci când mâncăm dulciuri corpul nostru elimină endorfină, hormonul fericirii, și astfel avem impresia că ne simțim mai bine. Se întâmplă în special atunci când suntem stresați sau supărați. Prin urmare, mai ales în aceste perioade unii oameni au tendința să mănânce mult seara târziu. În timp, se creează un comportament de dependență, și, chiar dacă am scăpat de perioada de stres din viața noastră, nu scăpăm așa ușor și de această dependență, adică de obiceiul de a mânca seara sau noaptea.
VEZI ȘI: Top 6 alimente pe care le poți mânca înainte de culcare fără a dăuna organismului
"Acestui comportament - mănânc mult - noi îi dăm foarte multe funcții. Una dintre funcții este cea de auto-reglare emoțională. Mâncăm mult să obținem efectul de liniștire. Dar nu mâncăm o masă normală sau niște legume, ci zahăr. Alimentele cu zahăr au receptori în sistemul dopaminergic", a explicat Bogdana Bursuc, psiholog clinician, în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro Tv.
Dependența de mâncare poate fi și o adaptare din copilărie
Unele comportamente, care implică și dependența de mâncare, sunt adaptări din copilărie. Am crescut într-un mediu instabil, iar în viața adultă când slăbesc, când mă îngraș. Mă simt singur - mănânc. Sunt obosit - mănânc, deși nu mi-e foame. Putem oare rezolva aceste probleme cu ajutorul psihologului?
"Dacă această adaptare la mediu, pe care o fac de fapt, mai e valabilă în prezent. Eu am încercat la un moment dat să mă adaptez. Dar condițiile mele de viață sunt mai bune în prezent. Și, poate, nu mai e nevoie să mențin acest comportament de supraviețuire", a mai spus Bogdana Bursuc.
Psihologul poate fi de ajutor în acest caz și chiar este recomandat să mergeți la un specialist dacă observați că aveți o astfel de dependență de mâncare. Psihologul este cel care vă poate ajuta ce se ascunde, de fapt, în spatele acestui obicei și cum vă puteți recăpăta echilibrul emoțional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News