Data publicării:

Mâncatul la ore târzii poate avea efecte negative asupra sănătății, avertizează cercetătorii de la Harvard

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio

Potrivit unui studiu de la Universitatea Harvard, mesele târzii ar putea avea efecte negative asupra sănătății.

Acest obicei de a cina târziu are anumite consecințe, unele dintre ele pentru orele noastre de somn, deoarece avem tendința să întârziem ora la care dormim pentru a nu face acest lucru cu stomacul plin, dar poate afecta și sănătatea noastră, deoarece poate influența negativ metabolismul, împiedicând, printre altele, pierderea în greutate. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Harvard.

Cina târzie: consecințe pentru sănătate

Publicat în revista Cell Metabolism, studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a urmărit 16 pacienți supraponderali sau obezi. Voluntarii și-au variat orele de masă, în timp ce și-au menținut stabile dieta și orele de odihnă, pentru a putea observa cum acest aspect influențează arderea caloriilor, foamea și schimbările în țesutul adipos. Au fost stabilite două grupuri, primul termina cina cu șase ore înainte de culcare, iar celălalt doar cu două ore.

Rezultatele au arătat că cei care mâncau mai aproape de ora culcării erau mai înfometați, deoarece nivelurile de grelină și leptină (hormoni care reglează apetitul și sațietatea) scădeau în timpul perioadei de alimentație târzie în comparație cu celălalt grup. Cei care cinau târziu ardeau calorii la un ritm mai lent, favorizând acumularea de grăsime.

2. Sursa foto... (mancare-suc_09882500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @senivpetro

"Acest studiu arată impactul cinelor târzii versus al celor mâncate devreme", explică Frank Scheer, autorul principal al cercetării și profesor la Facultatea de Medicină de la Harvard. "Aici, am izolat aceste efecte controlând variabilele precum aportul caloric, activitatea fizică, somnul și expunerea la lumină, dar în viața reală,mulți dintre acești factori pot fi influențați de programul meselor".

Concluzia studiului a fost că a cina devreme, cu câteva ore înainte de culcare, ajută la menținerea unui metabolism activ, accelerând arderea caloriilor și reducând acumularea de grăsime. Cina târzie nu numai crește șansele de obezitate, dar poate face dificilă funcționarea corectă a metabolismului, ceea ce poate fi un factor de risc pentru agravarea simptomelor de reflux gastroesofagian, gastrită sau pentru a suferi de hiperglicemie.

Cea mai bună oră pentru a cina fără a lua în greutate

A cina devreme este un sfat repetat de către experți atunci când vrem să ne îngrijim, deși nu întotdeauna este posibil, din cauza nevoilor și rutinelor zilnice ale fiecărei persoane.

Conform diferitelor studii, ideal ar fi să cinăm între orele 18:00 și 20:00, deoarece astfel am alinia cina cu ceasul circadian al corpului și am favoriza atât digestia, cât și absorbția nutrienților. A cina devreme poate, de asemenea, să evite problemele de somn dacă acestea sunt legate de digestie, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel