Mănăstirea Voroneț, „Capela Sixtină a Estului"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nadina Enache
WhatsApp
Manastirea Voronet
Manastirea Voronet
Mănăstirea Voroneț nu are nimic din somptuozitatea lăcașurilor  catolice,  dar aceasta împleteşte în arhitectura sa elemente bizantine și gotice.

Mănăstirea Voroneț supranumită „Capela Sixtină a Estului" pentru fresca „Judecăţii de Apoi" care a fost pictată cu celebrul pigment „Albastru de Voroneţ", în mai bine de jumătate de secol de existenţă biserica Mănăstirii Voroneţ, monument UNESCO, a avut parte de o istorie zbuciumată.

Celebrul „albastru de Voroneţ", cum i se zice, a dat serios de furcă specialiştilor. „Denumirea lui este albastru azurit, iar culoarea nu se întâlneşte doar la Voroneţ, ci şi la alte mânăstiri din Moldova ridicate în aceeaşi perioadă. În  pictură mănăstirii regăsim elemente originale româneşti locale cum sunt  portul popular sau  buciumul.

Cert este că, deși și alte mânăstiri din Nordul Moldovei au beneficiat de acest albastru superb, el este cu adevărat viu doar la Voroneț, căci aici meșterii au știut să îl aplice pe peretele aflat la un anumit grad de umiditate ceea ce a făcut ca el să se conserve absolut perfect.

[citeste si]

Mănăstirea Voroneţ se mai remarcă și prin picturile sale exterioare realizate de călugări anonimi, se spune că biblia este povestită în imagini pentru cei de demult care nu ştiau carte şi pentru cei de azi care ştiu carte şi dedică, din păcate, din ce în ce mai puţin timp.

Suprinzător, pictura include şi cele 12 semne zodiacale, în imediata apropiere a Mântuitorului

Desfiinţată în 1785, de ocupanţii austrieci, Mănăstirea Voroneţ îşi reaia activitatea abia în 1991, aceasta fiind  declarată monument istoric în urmă cu 97 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel