Data actualizării:
Data publicării:

Mănâncă bine, trăiește mai mult: Dieta care te poate face mai sănătos și mai fericit!

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Un nou studiu arată că o dietă prietenoasă cu mediul, bazată în principal pe fructe, legume și cereale integrale, poate reduce riscul de deces prematur cu aproape o treime și poate scădea semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

„Consumul de mai multe alimente vegetale integrale și mai puține produse de origine animală și procesate este benefic atât pentru oameni, cât și pentru planetă”, a spus Dr. David Katz, specialist în medicină preventivă. Katz, fondatorul True Health Initiative, a subliniat că o dietă sănătoasă pentru planetă reduce mortalitatea (oricare ar fi cauza), potrivit CNN.

Producția de alimente contribuie semnificativ la criza climatică. Creșterea animalelor pentru consum necesită terenuri agricole și duce la defrișări și poluare. Vacile, oile și caprele emit metan, un tip de gaz de 80 de ori mai puternic decât CO2, contribuind cu aproape 15% la emisiile globale de gaze cu efect de seră.

O dietă prietenoasă cu planeta a redus utilizarea terenurilor cu 51%, emisiile de gaze cu efect de seră cu 29% și utilizarea fertilizatorilor cu 21%, extinzând totodată viața oamenilor, conform studiului. „Schimbarea modului de alimentație poate încetini schimbările climatice și este benefică pentru sănătate”, a declarat Walter Willett, profesor la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

În 2019, Comisia EAT-Lancet a creat o dietă care maximizează sănătatea umană și reduce impactul asupra mediului. Aceasta promovează consumul de fructe și legume, cereale integrale și proteine vegetale, reducând porțiile de carne și lactate.

Studiul, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, a analizat datele a peste 200.000 de persoane pe o perioadă de 34 de ani. Cei care au urmat dieta Eat-Lancet au avut un risc cu 30% mai mic de a muri prematur (oricare ar fi cauza) și un risc semnificativ mai mic de a muri de boli neurodegenerative, cardiovasculare, cancer și boli respiratorii, conform lui Willett. „Aceste descoperiri subliniază legătura strânsă dintre sănătatea umană și cea a planetei”, a concluzionat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel