Data publicării:

Majuru, despre o expoziţie de acuarelă dedicată arhitecturii Capitalei: Document istoric, portret citadin fără cenzură

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Cultura
WhatsApp

Directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru, a afirmat miercuri că expoziţia tematică "Curiozităţi arhitectonice bucureştene: Gheorghe Leahu" reprezintă un portret citadin realizat fără cenzură într-un timp când exista cenzură.

"Pentru mine, dincolo de această rezonanţă patrimonială, lucrările expuse reprezintă un document istoric pe care-l găsim foarte greu, şi anume portretul, sau peisajul, sau fragmentul urban, citadin, realizat în timp real fără cenzură, într-un timp când exista cenzură", a spus Majuru la deschiderea expoziţiei în sala de conferinţe a Muzeului Muzeul "Dr. Nicolae Minovici".

Curatorul expoziţiei, Angelica Iacob, şef secţie Artă, Muzeul Municipiului Bucureşti, a mărturisit că a optat pentru un titlu care să invite la descoperirea Bucureştiului.

"Prin urmare, acest titlu a construit şi expoziţia. Prin urmare, expoziţia nu a fost neapărat gândită pe zone, cum poate ar fi fost recomandat. Am conceput-o mai degrabă ca pe o căutare de comori, pentru că sunt convinsă că majoritatea invitaţilor sunt din Bucureşti. (...) Aceste spaţii, care au o istorie, o valoare, trec pe lângă noi. De aceea, îmi doresc, în această seară, ca fiecare dintre dvs. să descoperiţi anumite clădiri, să le revedeţi, să le căutaţi în propriul muzeu al amintirilor, pentru că, până la urmă, acest lucru dă valoarea unei expoziţii legate de oraşul în care locuim", a spus Angelica Iacob.

La rândul său, Gheorghe Leahu a mărturisit că a venit la vernisaj "cu sufletul unui om care şi-a construit existenţa prin cele mai frumoase locuri pe care le-a vizitat".

"Lucrările mele consemnează modul cum arătau aceste clădiri în perioada în care le-am realizat. Sunt desene de arhitect, documente care consemnează un anumit interval de timp. Am ales cele mai frumoase unghiuri în care e pusă în valoare clădirea. E pasiunea profesiei, iar cât priveşte desenul, Dumnezeu mi-a dat destul de multă uşurinţă la mâzgălit", a declarat arhitectul pentru AGERPRES.

El a mai spus că, pe lângă Muzeul Municipiului Bucureşti, a mai donat lucrări Patriarhiei, Bibliotecii Academiei Române, Cetăţii Făgăraş, urmând ca următoarea donaţie să fie făcută Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Hanul Solacolu de pe Calea Moşilor, Liceul de muzică "Dinu Lipatti", Piaţa Gării de Nord ori Magazinul Sora se regăsesc printre lucrările din expoziţia tematică de acuarelă "Curiozităţi arhitectonice bucureştene: Gheorghe Leahu", deschisă miercuri în sala de conferinţe a Muzeului Muzeul "Dr. Nicolae Minovici". 

Pe simezele expoziţiei, organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti, mai pot fi admirate acuarele înfăţişând Gara Obor, Biserica "Popa Chiţu", str. Doamnei (caracterizată de autor drept strada tipică a Micului Paris), Biserica Lutherană şi blocurile din Piaţa Palatului, Turnul Bărăţiei, Pasajul Victoriei din faţa Palatului Telefoanelor, Biserica Rusă ş.a.

Majoritatea realizate în anii '80 - '90 ai secolului trecut, acuarelele, reproduse şi în albumul "Bucureşti - arhitectură şi culoare", publicat în 1989 la Editura Sport-Turism, prezintă imagini inedite ale Capitalei, surprinse cu acurateţe şi cu atenţie pentru detaliu.

Potrivit Angelicăi Iacob, "volumele, proporţiile, umbrele şi culorile generează o atmosferă urbană aerisită, animată adesea de siluetele unor trecători sau ale unor maşini". 

Rod al unei donaţii de 62 de lucrări făcută anul trecut Muzeului Municipiului Bucureşti de către Gheorghe Leahu, expoziţia va putea fi vizitată până pe 3 noiembrie. 

Arhitect şi acuarelist, Gheorghe Leahu s-a născut la 10 mai 1932 la Chişinău, iar în 1940 a ajuns la Bucureşti împreună cu familia. 

A urmat cursurile de arhitectură ale Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" între anii 1951-1957, având ocazia să se formeze sub îndrumarea unor profesori de formaţie occidentală care au activat ca arhitecţi în România interbelică, precum Duiliu Marcu sau Octav Doicescu. 

În perioada 1957-1991 a lucrat ca arhitect în cadrul Institutului Proiect Bucureşti, care realiza planurile urbanistice şi de arhitectură pentru Capitală, fiind responsabil pentru proiectarea unor clădiri emblematice construite între anii 1970 - 1980.

La vârsta de 17 ani, într-o excursie, Gheorghe Leahu a realizat primele sale acuarele cu subiecte de arhitectură, artistul încercând să creeze veritabile documente. De-a lungul vieţii artistul a realizat peste 800 de acuarele.

După 1990, Leahu a avut numeroase expoziţii în ţară şi străinătate (New York - 1992, Viena - 1994, Chicago - 1995, Paris - 2001, Veneţia - 2002). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel