Majoritatea slovacilor vor ca Rusia să câștige războiul cu Ucraina
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Sondajul reprezentativ numit ”Ce mai faci Slovacia?” a fost condus de agențiile MNFORCE și Sesame și de Academia Slovacă de Științe.

Cei chestionați au trebuit să răspundă la sondaj folosind o scală de 10 puncte, conform căreia 1 înseamnă o victorie clară pentru Rusia și 10 pentru Ucraina.

Aproximativ o cincime dintre respondenți au spus că își doresc o victorie clară pentru Rusia, mai mult de jumătate spunând că sunt înclinați către o victorie a Rusiei, relatează Euro Activ.

Între timp, doar o treime au spus că au tendința spre Ucraina și doar 18% și-au exprimat nicio preferință.

Diviziunile sunt clar vizibile la nivel de partid. De exemplu, majoritatea covârșitoare a alegătorilor din SMER-SD a fostului prim-ministru Robert Fico sunt de partea rusă.

Fico este un oponent vocal al sancțiunilor anti-ruse și chiar a sărbătorit aniversarea Revoltei Naționale Slovace alături de ambasadorul Rusiei. SMER-SD este încă membru al Partidului Socialiștilor Europeni (PSE).

În ceea ce privește diferențele geografice, doar populația din Bratislava are o majoritate de oameni care își doresc ca Ucraina să câștige.

Slovacia este de multă vreme una dintre cele mai pro-ruse țări din UE, alături de Bulgaria.

Un sondaj realizat în vara anului 2021 a arătat că 55% dintre slovaci au avut o opinie favorabilă față de președintele rus Vladimir Putin. Dintre țările din Europa Centrală și de Est, doar bulgarii au avut gânduri pozitive despre  Vladimir Putin (75%).

În februarie 2022, înainte de invazie, 44% dintre oameni au dat vina pe NATO și SUA pentru tensiunea de la granițele cu Ucraina, în timp ce doar 33% au dat vina pe Rusia.

În ceea ce privește apartenența la NATO, doar 45% au susținut-o în sondajul din 2021. Imediat după invazie, sprijinul a crescut, dar a început să scadă din nou recent.

Citește și:

Războiul din Ucraina, scenarii posibile în viitorul apropiat. De ce nu e surprinzător că trupele rusești se retrag în pripă

Volodimir Zelenski a declarat luni că, de la începutul lunii septembrie, armata ucraineană a eliberat deja peste 6.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ţării (vezi știrea AICI). În ultimele zile Kievul anunță tot mai multe victorii, iar contraofensiva trupelor ucrainenilor este tot mai acerbă. Rușii sunt nevoiți să se retragă în pripă din zonele recucerite de Ucraina. Jurnalistul Gideon Rachman a analizat într-un articol pentru The Financial Times, tradus de Rador, ultimele întâmplări de pe front.


"Să vezi trupele ruseşti din Ucraina retrăgându-se în pripă e un lucru uluitor - şi totuşi, n-ar trebui să fie şi surprinzător. Războiul a mers prost pentru Rusia încă de la început. Vladimir Putin n-a reuşit să obţină victoria-fulger pe care o urmărea pe 24 februarie. În aprilie ruşii erau deja forţaţi la o retragere umilitoare, după mai multe incursiuni spre Kiev.

Avansul limitat realizat de Rusia în ultimele şase luni a avut un preţ teribil. Forţa iniţială de invazie pregătită de Kremlin avea cam 200.000 de militari. SUA estimează că 70-80.000 dintre aceştia au fost ucişi ori răniţi între timp.

Nefiind dispus să admită că Rusia e în război, Putin a refuzat să instituie mobilizarea populaţiei la arme. Ucraina, din contră, şi-a mobilizat întreaga populaţie adultă masculină. În consecinţă, în acest moment e probabil ca Ucraina să aibă pe câmpul de luptă mai mulţi soldaţi decât Rusia.

Ucrainenii deţin de asemenea avantajul la moral şi la muniţie. Ei luptă pentru a-şi apăra propria ţară. Aprovizionarea lor cu armament avansat din SUA şi Europa - în special rachete cu rază lungă de mare precizie - înseamnă că ei sunt acum şi mai bine echipaţi decât ruşii.

Perspectiva înfrângerii Rusiei e reală şi îmbucurătoare. Însă avansul Ucrainei inaugurează totodată o fază nouă şi periculoasă a conflictului.

Fotografiile cu civili plângând îmbrăţişând soldaţi ucraineni pe măsură ce ei eliberează oraşe şi sate de sub ocupaţia Rusiei explică foarte bine care e miza acestui război. Ocupaţia rusă permanentă ar lichida libertatea politică şi ar urma să fie impusă cu preţul omorurilor, torturii şi deportărilor.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel