Majoritatea activelor ruse din UE au fost înghețate de doar 7 țări. Comisia ar putea cere Parchetului European să investigheze respectarea sancțiunilor de către statele membre
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Comisarul UE pentru justiție spune că toate statele membre ar trebui să își facă partea lor în aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Până acum, activele rusești în valoare de 17,4 miliarde de euro, aflate sub sancțiuni, au fost înghețate în Uniunea Europeană ca urmare a războiului rus împotriva Ucrainei, suma fiind semnificativă. Doar șapte state membre au efectuat 90% din confiscări, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, în timpul unei conferințe de presă la Luxemburg.

După o întâlnire a miniștrilor de justiție din UE, comisarul belgian a spus că toate statele membre trebuie să pună în aplicare măsurile de sancțiuni și să raporteze Comisiei Europene. El a spus că CE și procurorul european au ridicat, de asemenea, posibilitatea prelungirii mandatului Parchetului European de a urmări penal încălcările sancțiunilor UE, dar că această chestiune necesită încă o analiză atentă.

Echipă pentru a investiga crimele din Ucraina

Reynders a mai spus că 14 state membre ale UE, împreună cu autoritățile ucrainene și sprijinul Agenției Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală (Eurojust), au înființat o echipă comună de anchetă pentru a facilita cercetările penale privind infracțiunile comise în Ucraina.

„Statele membre vor oferi încă 7 milioane de euro pentru a sprijini Curtea Penală Internațională și pentru sprijinul criminalistic al Ucrainei de a colecta dovezi”, a adăugat el.

Întrebat de jurnaliști dacă UE ar sprijini crearea unei instanțe speciale pentru crime de război, așa cum a solicitat Kievul, comisarul a spus că ar trebui utilizată mai întâi infrastructura juridică existentă. El a adăugat că Consiliul European, care reunește guvernele statelor membre, nu are încă o poziție comună în problema unei instanțe speciale, conform RMX.

Trupele rusești vor ajunge în Belarus în apropierea graniței cu Ucraina

Belarusul a anunţat vineri că în curând vor sosi trupe ruse pentru a participa la "o grupare regională" de forţe, pentru a-şi proteja graniţele. 

"Trupe din componenta rusă a Grupării Regionale de Forţe vor începe să sosească în Belarus în următoarele zile", a transmis Ministerul Apărării din Minsk.

Preşedintele belarus, Alexandru Lukaşenko, a declarat la începutul acestei săptămâni că trupele sale vor fi desfăşurate alături de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, invocând "ameninţări din partea Ucrainei şi a Occidentului" (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel