Voturile primează! Majorarea impozitului pe locuință, cu 50%, amânat până după alegeri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ce se întâmplă cu majorarea anunţată pentru impozitul pe casă?

Potrivit unui amendament introdus de senatorul PSD Radu Oprea și susținut de membrii coaliției PSD-PNL-UDMR, grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor publice urma să fie majorată cu până la 50%. De precizat este că marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 - 0,2%.

Primarii nu sunt de acord. Coaliția caută soluții

Modificările operate de PSD-PNL-UDMR nu sunt acceptate de primari care se plâng că majorarea impozitelor le va crea probleme cu cei care trebuie să le dea voturile la viitoarele alegeri electorale. De altfel, primarii PSD și-au exprimat nemulțumirea într-o ședință cu conducerea partidului. La finalul întâlnirii, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că se caută o nouă formulă de aplicare a impozitului pe proprietate. 

"Înainte ca senatorii să voteze acea majorare taxelor locale cu 50% au avut loc discuţii în care primarii şi-au exprimat acordul, cu condiţia să nu le majoreze ei, ci să vină de la Centru. Între timp, şi-au dat seama că nu funcţiona nici varianta care era trecută în Codul Fiscal, cea care avea să se treacă pe o nouă grilă, cea a notarilor (taxele să depindă de valoarea locuinţei) şi nici prin majorarea pe care au făcut-o pe grila actuală, tocmai pentru că ei erau cei care urmau să deconteze toate aceste lucruri. Din informaţiile noastre, cei din coaliţia de guvernare renunţă de tot la această idee. Aşadar, la începutul lui 2023 nu vom avea nicio modificare pe grilă la taxa pe locuinţă, acea majorare ar trebui să fie amânată până în 2025" informează jurnaliştii Digi24.

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a explicat că depinde de decizia consiliilor locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea. "Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 - 0,2%. Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,08% în această variantă, impozitele ar scădea", a explicat Oprea.

De menționat este că oficialii europeni solicită României să-și actualizeze impozitele la valoarea de piață a clădirilor. De altfel, schimbarea modalității de impozitare este jalon în PNRR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel