Maia Sandu spune că „există o discuție“ la Chișinău privind aderarea la o „alianță mai mare“, dar nu pronunță numele NATO: Putem schimba neutralitatea
Maia Sandu a sugerat că Republica Moldova ar putea renunța la neutralitatea din Constituție.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, spune că există discuții serioase despre capacitățile de apărare și că statul de peste Prut încă analizează următorul pas și dacă va fi necesară o schimbare constituțională., scire Deschide.md.
Într-un interviu Politico, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova rămâne extrem de „vulnerabilă” și este supusă războiului hibrid rusesc prin propagandă și dezinformare.
„Acum există o discuție serioasă... despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. (...) Și dacă ajungem la un moment dat la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a declarat Maia Sandu.
CITEȘTE ȘI - Maia Sandu cere la Davos sisteme antiaeriene şi ajutor financiar pentru Republica Moldova
„Republica Moldova e o țară pașnică”
Potrivit Politico, cel mai mare pericol pentru Republica Moldova în calea integrării europene este prezența militară rusă pe teritoriul țării.
„Republica Moldova este o țară pașnică. Nu Republica Moldova a început un război împotriva vecinilor săi. (...) Propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă să nu faci nimic și că nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”, a mai spus Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a vorbit și despre rezistența ucraineană în fața agresorului rus, care îi ține pe invadatori departe de granița statului.
„Datorită curajului și rezistenței ucrainenilor, deocamdată nu ne confruntăm cu amenințări militare. (...) Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul nu se compară cu situația din Ucraina și cu prețul pe care îl plătesc ucrainenii”, a spus Maia Sandu.
Anterior, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a sugerat că ar putea merge la Chișinău în perioada următoare.
„Republica Moldova e partener comun al NATO și UE, cred că împreună putem oferi multe lucruri interesante. Maia Sandu a făcut apeluri repetate pentru sisteme de apărare. Sunt semnale că aliați NATO și membri UE sunt sensibili la a ajuta Republica Moldova”, a spus Geoană.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Hartmann: De ce a mers Maia Sandu la Davos / video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News