Maia Sandu, la Congresul EPP: După Ucraina urmează Moldova. Nu este timpul potrivit pentru interese individuale înguste /video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut un discurs emoționant la Congresul PPE, organizat în București.

„Mulțumesc oportunității deosebite de a mă adresa acestui forum PPE. Totodată, mulțumesc Partidului Național Liberal și președintelui PPE, domnul Weber, pentru găzduire. Ne-am strâns aici într-un moment de turnură. Libertatea și democrația liberală, în toată Europa, este pusă la grea încercare. Agresiunea neprovocată la adresa Ucrainei are ca scop să întoarcă arena geopolitică la realitățile cinice ale trecutului. Nu avem niciun dubiu că, în ciuda provocărilor, comunitatea democrațiilor care prețuiește libertățile individuale, drepturile omului, alegerile competitive și societățile deschise reprezintă cea mai bună fundație pentru o lume mai justă, prosperă și cu mai multă pace.

Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de curaj, determinare și de o unitate oferită de scopuri comune pentru a proteja societățile libere și a repudia agresiunea din calea tuturor. Istoria ne-a arătat că agresiunea nu ne va părăsi dacă noi doar ne întoarcem din calea ei. Agresiunea se întoarce mereu, într-un mod mult mai urât, până în punctul în care e oprită. Acum nu este timpul potrivit pentru interese individuale înguste. Acum este vremea să fim generoși. Acum este momentul să fim idealiști. Acum trebuie să confruntăm situația sub deviza crezurilor comune pe care le avem - democrația, libertatea de alegere, pacea”, a declarat Maia Sandu.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

”Doamnelor și domnilor, securitatea Europei se joacă în Ucraina. Nu este vremea pentru dubii. Ucraina are nevoie de ajutor complet din partea tuturor națiunilor europene libere. Nu există o prioritate mai urgentă decât cea de a ajuta Ucraina și de a securiza pacea. După Ucraina urmează Moldova. Ceea ce se întâmplă în Ucraina va contura viitorul Moldovei pentru deceniile care vor urma. Rusia vrea să captureze Moldova în sfera ei de influență, fără să îi pese de drepturile omului, libertatea de exprimare și fără alegeri libere.

Rusia e de părere că nu trebuie să întrebe țările mai mici, precum a noastră, ce ne dorim cu adevărat. Pentru Rusia, poporul Republicii Moldova nu are nimic de spus pentru viitorul lui. Suntem văzuți precum niște linii pe o hartă. Dar poporul moldovean a ales un drum diferit. Astăzi, Moldova nu este pe masă, așa cum își dorește Rusia, ci se află la masa negocierilor. Poporul nostru a făcut o alegerea suverană de a nu fi capturați, din nou, în sfera de influență rusească. A fost decizia noastră fermă de a trăi liberi, într-o democrație, nu sub opresiune și frică. Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de suportul vostru ferm și credibil pentru alegerea aceasta”, a continuat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel