Data actualizării:
Data publicării:

Maia Sandu, în timpul conferinței din România: În cel mai negru scenariu în care Rusia va ataca R. Moldova, vom cere ajutor

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Maia Sandu, în timpul conferinței din România: În cel mai negru scenariu în care Rusia va ataca R. Moldova, vom cere ajutor
Maia Sandu, în timpul conferinței din România: În cel mai negru scenariu în care Rusia va ataca R. Moldova, vom cere ajutor

 Klaus Iohannis s-a întâlnit, azi, la Palatul Cotroceni, cu Maia Sandu.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, azi, la Palatul Cotroceni, cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu, unde au purtat o discuție cu privire la situația de securitate din regiune după invazia rusă din Ucraina, dar și despre criza energetică generată de Moscova.

După conferința comună, Maia Sandu a fost întrebată de posibilitatea destabilizării Republicii Moldova de către Federația Rusă, în contextul în care Moldova e stat candidat la aderarea la UE.

Maia Sandu subliniază că Republica Moldova ia în calcul toate scenariile, inclusiv cel al unui atac rus iar Chișinăul va cere ajutor în cazul în care va fi atacat.

„Suntem îngrijorați și luăm în calcul toate scenariile, chiar și cele mai pesimiste. Ne pregătim pentru toate scenariile. Iar în situația în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova evident că vom cere ajutor”, a precizat Maia Sandu, în conferința sa din România. 

„Noi rămânem cei mai apropiați de Republica Moldova. Nu vă vom abandona, indiferent de ce scenariu vom ajunge cu toții prin acest nefericit război dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a conchis și președintele român Klaus Iohannis.

Criza majoră a gazelor în Republica Moldova. Maia Sandu: Vrem să cumpărăm gaze din România

Republica Moldova e la mâna Rusiei în ceea ce privește gazele, dependența Chișinăului de gazul rusesc fiind aproape totală.

„Plătim cel mai mare preț raportat la venit din Europa la energie. Pentru gaze naturale plătim deja un preț dublu față de cel din România. Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, vrem să înlocuim la iarnă gazele cu păcură, cărbune sau lemne”, a mai adăugat Maia Sandu.

„Am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție”, a spus, la rândul său, președintele Iohannis.

VEZI ȘI: Iohannis, reacție la declarațiile lui Viktor Orban și ieșirea UDMR de la guvernare

Klaus Iohannis se delimitează „clar” de declarațiile făcute de Viktor Orban.

Peşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, despre discursul lui Viktor Orban. „Nu vreau să evit răspunsul la întrebare. Spun în principiu că este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie, pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate acolo!”, a subliniat Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele consideră că e nevoie de clarificări din partea UDMR, întrucât mulţi politicieni ai formaţiunii au aplaudat discursul susţinut de Viktor Orban. 

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, pentru că la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și din miniștri UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat pur și simplu generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliția de guvernare. Pe de altă parte, nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și aplaudate”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel