Data publicării:

Maia Sandu: De succesul acestei reforme depinde dacă vom reuşi să readucem încrederea cetăţenilor!

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Maia Sandu: De succesul acestei reforme depinde dacă vom reuşi să readucem încrederea cetăţenilor!
Maia Sandu: De succesul acestei reforme depinde dacă vom reuşi să readucem încrederea cetăţenilor!

Reforma justiţiei este elementul cheie al dezvoltării Republicii Moldova, atât pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană, cât şi pentru redarea încrederii cetăţenilor în sistemul judecătoresc, a declarat joi preşedinta Maia Sandu în deschiderea forumului 'Reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei' la Chişinău, relatează portalul Deschide.md. 

 'De succesul acestei reforme depinde dacă vom reuşi să readucem încrederea cetăţenilor, dar şi cât de repede vom deveni stat membru cu drepturi depline al UE. Miza reformei este, în continuare, extrem de mare. Vom insista în continuare pe această reformă, indiferent de sabotajul din sistem şi rezistenţa opusă', a afirmat Maia Sandu, adăugând că Ministerul Justiţiei a îmbunătăţit cadrul legal pentru a oferi instrumente mai eficiente în lupta împotriva corupţiei.

 

'Nimeni nu ameninţă judecătorii şi procurorii să ia decizii ilegale, ei sunt liberi. Din păcate, unii dintre ei percep libertatea drept libertatea de a face ce vor ei. Oamenii corupţi din sistem reprezintă cel mai mare impediment în calea reformei. Sistemul trebuie curăţat de urgenţă. S-a dovedit că nu se poate curăţa de sine stătător', a subliniat ea. O altă problemă majoră în actualul sistem de justiţie este tergiversarea dosarelor şi scurgerile de informaţii, a mai spus Maia Sandu, citată de Radio Chişinău.

 

Ea a subliniat de asemenea importanţa pre-evaluării externe a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) despre care spune că vor avea o componenţă nouă începând cu anul viitor. 'Este important să avem până la sfârşit de an un nou CSM şi CSP şi să începem reforma la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Trebuie să îndeplinim condiţiile UE, dar avem nevoie de această reformă şi pentru a salva banul public. Trebuie să facem curăţenie generală în sistem, dar şi să se avanseze pe un număr enorm de dosare care au bătut pasul pe loc din cauza corupţiei din sistem', a afirmat Maia Sandu.

Ea a mai spus că guvernarea nu se implică în actul de justiţie, dar că şi-a asumat această reformă în faţa cetăţenilor şi o va duce până la capăt, notează Deschide.md, conform Agerpres.

 

Citește și - Reacţia Maiei Sandu la declaraţiile lui Lavrov: Rusia destabilizează Republica Moldova

 

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat declaraţiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov, potrivit căruia vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova ar fi supuşi unor abuzuri, drept o 'provocare ordinară', menită să destabilizeze situaţia din republică, relatează vineri Ziarul Naţional din Chişinău şi portalul Deschide.md.

Rusia a făcut declaraţii provocatoare la adresa Republicii Moldova încă de la începutul războiului din Ucraina, a afirmat Maia Sandu, invitând cetăţenii' să nu se lase manipulaţi'.

'Chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declaraţii provocatoare şi este important să rămânem solidari şi uniţi, să nu ne lăsăm manipulaţi de aceste declaraţii provocatoare', a îndemnat preşedintele moldovean într-o declaraţie făcută la un post de televiziune local joi seară.

'Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune şi nu Republica Moldova. Noi suntem o ţară paşnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independenţă', a adăugat ea. Maia Sandu a subliniat că declaraţiile lui Lavrov privind destabilizarea situaţiei din stânga Nistrului nu au nicio legătură cu realitatea.

'Noi de fiecare dată am spus şi continuăm să spunem că vom opta şi vom accepta doar rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean'

'Noi de fiecare dată am spus şi continuăm să spunem că vom opta şi vom accepta doar rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean şi, respectiv, repet, toate aceste declaraţii manipulează şi, probabil, vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova', a declarat preşedintele moldovean.

'Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale paşnică şi diplomatică şi domnul Lavrov ştie, pentru că am discutat în formatul '5+2'. Acum, acest format nu este funcţional din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, dar facem eforturi în continuare şi ne-a reuşit până acum să păstrăm liniştea şi pacea atât pe malul drept, cât şi pe cel stâng', a continuat ea.

Maia Sandu a spus că îngrijorările în privinţa securităţii Republicii Moldova au apărut chiar din momentul invaziei ruse în Ucraina. Lavrov a declarat miercuri că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că autorităţile de la Chişinău ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru că şi-ar dori soluţionarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică, notează Deschide.md.

Joi, ministrul rus de externe a avertizat că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria (regiune separatistă din estul republicii) risca să declanşeze o confruntare militară cu Moscova, potrivit Reuters. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel