Data publicării:
Maia Morgenstern: Teatrul Evreiesc, centrul de unde poate renaște cultura evreiască idiș
Maia Morgenstern a spus la DCNews Live că Teatrul Evreiesc din România poate reprezenta centrul de unde poate renaște tradiția culturală evreiască idiș. Ea a menționat că au existat numeroase articole în presa internațională și a exemplificat un articol de presă din New York Times în care a fost prezentată activitatea instituției.
"Acum există și o zi a culturii și teatrului idiș, data de 30 mai a fost reglementată prin decret-lege. România este una dintre singurele țări unde există o lege care protejează această zonă a patrimoniului cultural universal. Prezentarea teatrului nostru a problemelor, a fost făcută în ziarul New York Times. Am avut pagini întregi de articole în care era descrisă activitatea teatrului nostru, felul în care trăiește Teatrul Evreiesc de Stat din România. Mai toți vizitatorii noști au fost profound impresionați. Anul acesta va fi cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru și Cultură Idiș. Dacă la prima ediție, ca la început, lucrurile merg greu, deja la a doua ediție, propunerile, oferta, trupe profesioniste, vor fi nenumărate: de la concerte, până la teatrul evreiesc Idiș din New York, teatrul din Israel, Rusia, Polonia. De altfel, teatrul evreiesc din Polonia fost dărâmat anul trecut," a spus Maia Morgenstern la DCNews.
Renaștere la Teatrul Evreiesc din București
Celebra actriță spune că Teatrul Evreiesc din București poate însemna renașterea culturii evreiești idiș.
"Actorii sunt iubți, sunt doriți. Există nostalgie, există dor. Este un lucru absolut normal și pentru actori și pentru public. E un schimb absolut firesc, absolut normal: publicul să-și iubească actorii cu care a crescut, pe care îi respectă și pe care dorește să-i vadă. Există spectacole cu cerințe, cu dimensiuni. Când suntem invitați, răspundem. E de subliniat revirimentul culturii, tradiției limbii idiș. În ultimii zeci de ani a avut o pantă descendentă, aproape până la uitare, până la dispariție. Iată, constatăm acum o renaștere, o atenție, o dragoste pentru ceea ce înseamnă moștenirea culturală evreiască idiș. Teatrul Evreiesc de Stat din București, cred că nu mă hazardez să spun că poate fi un centru de unde poate renaște, de unde poate porni o reconsiderare, o asumare a tradiției culturale evereiești idiș," a spus Maia Morgenstern la interviurile DCNews.
Idiș este un dialect sudic al limbii germane, vorbit de aproximativ 3.000.000 de evrei în toată lumea, cu o concentrație mai mare în Europa Centrală și Europa de Est.
Vezi răspunsul complet al Maiei Morgenstern:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News