Maia Morgenstern, ”ghemuită pe canapea”: Necăjită, îngrijorată și nemulțumită. Nu avem dreptul să uităm
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Maia Morgenstern, îndurerată/ foto Facebook
Maia Morgenstern, îndurerată/ foto Facebook
Maia Morgenstern a dezvăluit ce sentimente crunte trăiește în aceste zile. 

”Stau necăjită, ghemuită pe canapea: sunt îngrijorată și nemulțumită. Mă frământă gânduri, mă traversează sentimente ambivalente. Nesiguranță, înfrigurare, confuzie. Aproape frică față de ce-mi rezervă ziua de mâine. Și totuși... E vremea aducerii aminte. 20 ianuarie 1941. Seara. Odată cu lăsarea întunericului au început violențele, agresiunile. Pogromul din București 21-23 ianuarie 1941. Da. Știu asta a fost de demult, cine mai știe?!?! Avem câteva mărturii, fotografii-document. Se vor organiza evenimente comemorative, se vor ține discursuri și momente de reculegere. 21, 22, 23. Avem subiecte, teme. Fiecare poveste, fiecare detaliu poate constitui punctul de plecare, subiectul unui scenariu cutremurător al unui film, spectacol etc. Nesfârșite meandre ale fluviului suferinței omenești; și toate se sfârșesc, mi se pare, cu o singură concluzie. Absurd. Expresia unei violențe animalice absurde.

”Martorii se sting unul câte unul. Se așterne praful uitării”

Mai trece un an, sunt acum 81. În curând vor fi 100, evenimentele sunt din ce în ce mai îndepărtate, martorii se sting unul câte unul. Se așterne praful uitării. Asta s-a întâmplat demult, "nici nu mai știm cum a fost" - aud adesea. La urma urmei, să se ocupe istoricii, e treaba lor - vine concluzia logică, un fel de verdict politicos. Și cam plictisit. Nu sunt cam multe comemorări? "Nu vă e teamă că se cam satură lumea?"- un fel de întrebare nerostită.

Cred că nu, nu avem dreptul să uităm. Nu pot. Nu avem dreptul moral să bifăm un eveniment oarecare cu tematică, așa formal, ca să fie, să nu se zică că (sic!) n-am făcut! Teatrul Evreiesc de Stat vă invită să comemorăm memoria victimelor Pogromului de la București, 21-23 ianuarie 1941.” a scris actrița Maia Morgenstern pe Facebook. 

Pogromul legionar din București va fi comemorat sâmbătă, la Teatrul Evreiesc de Stat

Teatrul Evreiesc de Stat comemorează 81 de ani de la Pogromul de la Bucureşti din 21-23 ianuarie 1941 în cadrul unui eveniment artistic care va avea loc sâmbătă, de la ora 18:00, informează un comunicat al organizatorilor.

Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel