Mai vor românii din diaspora să-și crească urmașii românește, chiar dacă nu se mai întorc în țară? Răspunsul lui Gheorghe Cârciu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Juan Jose Garcia, din Spania: Una dintre problemele pe care vreau să le semnalez este condiția părinților români din diaspora / Foto: Pixabay
Juan Jose Garcia, din Spania: Una dintre problemele pe care vreau să le semnalez este condiția părinților români din diaspora / Foto: Pixabay
Gheorghe Cârciu, candidat PSD pentru Parlamentul European, a fost invitatul analistului politic Bogdan Chirieac, în platoul DC News. Aceștia au discutat despre românii din diaspora, drepturile românilor din afara granițelor și analize comparative între statele Uniunii, de la legi ale fiscalității, până la drepturile garantate românilor.

„În fiscul francez, dacă cineva denunță pe cineva, primește o parte din prejudiciul respectiv”, a precizat Gheorghe Cârciu.

„Torni și-ți dă fiscul român o parte din „profit””, a răspuns Bogdan Chirieac.

„Toți politicienii sunt vinovați, dar fără unii dintre ei nu eram azi în NATO, Uniunea Europeană, într-o parte din Schengen, nu primeam cetățenia spaniolă la finalul anului și multe altele... În Italia vom fi recunoscuți ca religie ortodoxă și vom face parte din cultele recunoscute. Se fac pași mici. Suntem un popor frumos în primul rând, credincioși, cinstiți, foarte harnici. Să ne uităm și la calități”, a spus Gheorghe Cârciu.

„Avem calități, fără doar şi poate. Din cauza asta, modelul cultural românesc este îmbrățișat de multe alte națiuni care sunt stabile. Deci, un german venit în România nu se comportă nemțește, foarte curând se poartă românește”, spune Bogdan Chirieac.

Youtube video image

„Și un român în Germania se poartă nemțește”, răspunde Gheorghe Cârciu.

„Dacă ar fi mai mulți români în Germania ar începe nemții să se poarte românește”, spune Bogdan Chirieac.

„Am trăit în afara granițelor și am văzut cum se integrează românii. Acest stigmat al românilor a dispărut”, transmite Gheorghe Cârciu.

Deoarece e „limba maternă”, atunci mamele au obligația să-și învețe copiii limba... maternă

Gheorghe Cârciu a călătorit în ultimii aproape 3 ani în mai multe comunități românești din Europa, încercând să analizeze situația lor actuala, astfel că Bogdan Chirieac l-a întrebat pe acesta dacă românii din diaspora vor să-și mai crească urmașii românește, chiar dacă nu se mai întorc în țară.

„Mai vor ei să-și învețe copiii românește?”, întreabă Bogdan Chirieac.

„Știți cum se numește limba țării din care venim? Limbă maternă. Ea se învață cu mama dacă e „maternă”. Am avut reflecții din partea românilor din afara granițelor, iar guvernele nu fac nimic. O spun și am mai spus-o, vina este a părinților, a celor care nu vorbesc limba română acasă.

„Păi, mama e la serviciu”, spune Bogdan Chirieac.

„Foarte bine, acasă să vorbească românește. (...) Trebuie să se implice și statul, dar fundamentală e implicarea părintelui în păstrarea limbii”.

Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF: 41240002

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel