Data publicării:

Mai vinde SUA avioane F-16 Turciei? Robert Menendez, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe, critici la adresa lui Erdogan

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Senatorul american Robert Menendez, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a SUA, îl critică pe Erdogan, preşedintele Turciei, şi pune sub semnul întrebării vânzarea de avioane F-16 către Turcia. 

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA, Robert Menendez, a vorbit despre problema aderării Suediei la NATO şi despre vânzarea de aeronave F-16 către Turcia. În timpul audierii pentru confirmarea candidatului preşedintelui Biden pentru funcţia de secretar de stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice, Menendez a declarat, printre altele: "Suedia nu a primit încă un vot din partea Turciei, deşi Erdogan a spus la Vilnius: Da, e în regulă, Suedia trebuie să adere. Ar fi putut convoca parlamentul. Ar fi putut organiza votul în acest. Dar nu a făcut-o".

Ankara a amânat luni de zile ratificarea aderării Suediei la NATO, acuzând-o că "a făcut foarte puţin" împotriva persoanelor pe care Turcia le consideră terorişti, în principal membri kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat pe 10 iulie că va face eforturi pentru ratificarea aderării Suediei atunci când Parlamentul turc va începe noua sesiune în toamnă.

Turcia, membră NATO, a cerut în octombrie 2021 să cumpere avioane de luptă Lockheed Martin Corp F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente, în valoare de 20 de miliarde de dolari. Administraţia preşedintelui Joe Biden susţine această tranzacţie.

Bob Menendez se opune de mai mult timp unei potenţiale vânzări de avioane F-16 către Turcia din cauza unor probleme legate de opoziţia Turciei faţă de aderarea Suediei la NATO, dar şi din cauza preocupărilor legate de încălcările drepturilor omului şi de încălcările spaţiului aerian grecesc de către Turcia.

În acest context, el a declarat că are în continuare îngrijorări cu privire la vânzarea unor avioane de luptă F-16 către Turcia şi că nu şi-a schimbat poziţia.

"Cum este funcţional pentru noi să avem un aliat NATO care menţine o poziţie belicoasă împotriva altui (aliat) şi să îi vindem într-un fel F-16? Sper, aşadar, că aceasta va fi una dintre problemele asupra cărora vă veţi concentra dacă ratificarea numirii dumneavoastră este încă în aşteptare. Sper că putem milita pentru o stabilitate mai puternică în estul Mediteranei, deoarece este un lucru incredibil de important. Sper că vom lucra la formatul 3+1 într-un mod care va consolida relaţiile dintre Israel, Cipru, Grecia şi Statele Unite", a subliniat Menendez.

Van Hollen: Avem îngrijorări cu privire la livrarea aeronavelor F-16

 

Senatorul Van Hollen şi-a exprimat satisfacţia că preşedintele turc şi-a luat angajamentul verbal de a susţine aderarea Suediei, menţionând că finalizarea procesului va fi monitorizată îndeaproape de Congres. Dincolo de acest aspect, el a precizat că legislatorii americani au îngrijorări mai ample cu privire la livrarea de F-16 către Turcia. Din această perspectivă, el l-a întrebat pe secretarul adjunct desemnat dacă este de acord ca administraţia SUA să obţină asigurări că Turcia nu va folosi avioanele de luptă împotriva unor aliaţi NATO, cum ar fi Grecia, cât şi împotriva unor parteneri regionali cruciali, precum kurzii din Siria.

În răspunsul său, James O'Brien a remarcat că "claritatea opiniilor venite de la Congres a fost de mare ajutor, deoarece abordăm aceste probleme cu aliaţii noştri turci. Deci cred că dacă putem menţine comunicarea (între Congres şi administraţie), ne putem asigura că aceste problemele vor fi discutate".

În ceea ce priveşte garanţiile care vor asigura securitatea aliaţilor regionali ai Washingtonului, Chris Van Hollen a explicat că "există două modalităţi de a face acest lucru. Mi-ar plăcea să văd ambele modalităţi. Una ar fi să existe nişte garanţii din partea Turciei într-o anumită formă. Cealaltă, desigur, este ca administraţia Biden să ofere garanţii membrilor Congresului că vor exista consecinţe dacă Turcia încalcă aceşti termeni". În acest punct, O'Brien a fost de acord, spunând "să găsim, aşadar, o modalitate de a continua să lucrăm împreună în acest sens", scrie Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel