Mai sunt și români care ”emigrează” în România: Ioana Ungureanu lasă catedra de canto de la o universitate din Roma pentru București
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ioana ungureanu
ioana ungureanu

"Patria e ȋn tine, oriunde vei fi exilat pe glob, ȋn constelaţii, sau dincolo de toate galaxiile marelui Univers. Oricâte ar fi făgăduinţele străinătăţilor, ţărâna, sufletul şi spiritul din care eşti plămădit te strigă ȋndărăt", este de părere Ioana Ungureanu. Exact ceea ce spunea și Herta Muller, dar cu altă nuanță: "Patria este ce nu poţi să suporţi şi ce nu poţi să părăseşti (...). Tâmpita de patrie vine cu tine, chiar dacă nu vrei."

Ioana Ungureanu este etnolog, muzicolog, profesor de canto la Universitatea Santa Cecilia din Roma şi preşedinta Asociaţiei Dacia Românilor care ȋncă din 1985 edita revista de istorie, cultură şi civilizaţie "Columna", scrie gazetaromaneasca.com. De 42 de ani stabilită la Roma, profesoara Ioana Ungureanu vorbeşte româneşte impecabil, de parcă ieri a plecat din casa iubiţilor părinţi. Este caldă, primitoare şi se adresează oricărui român care-i păşeşte pragul ȋn elegantul apartament din preajma Muzeelor Vaticanului astfel: "Ce mai faci, mămică?" . A terminat Scoala de Arte din Bucureşti unde a studiat istoria, filosofia şi muzica, precum şi Conservatorul "Ciprian Porumbescu" absolvit ȋn anul 1959. Studiile din România i-au fost de mare folos ȋn Italia, unde a continuat să studieze şi ulterior să predea. A cântat pe cinci continente, ȋn 39 de ţări, a obţinut succese, diplome şi trofee visate de orice artist. La venerabila vârstă de 81 de ani a decis să se reȋntoarcă la Bucureşti. Acasă.

"Da, am decis, mă ȋntorc ȋn România. Voi rezolva lucrurile administrative, voi dona unui muzeu aproape toate operele colecţionate ȋmpreună cu regretatul meu soţ şi voi pleca la Bucureşti. Acolo mă simt cel mai bine!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel