Mai mulți refugiați ucraineni din Marea Britanie pot ajunge pe străzi. Autoritățile se tem de o criză a persoanelor fără adăpost
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Reacția executivului britanic după ce un jurnalist BBC a fost agresat de forțele de ordine la un protest din China
Reacția executivului britanic după ce un jurnalist BBC a fost agresat de forțele de ordine la un protest din China
Guvernul trebuie să acționeze urgent pentru a preveni o criză a persoanelor fără adăpost în rândul refugiaților ucraineni, avertizează autoritățile locale din Marea Britanie.    

Peste 100.000 de ucraineni au devenit oaspeți ai unor familii britanice în cadrul schemei Homes for Ukraine, dar mulți ajung la sfârșitul șederii lor de șase luni și constată că nu au unde să meargă, notează The Guardian.

Planul guvernului era ca ucrainenii fie să-și închirieze propriile case, fie să discute alte gazde. Dar autoritățile locale responsabile cu supravegherea schemei spun că se luptă să găsească oameni care să primească refugiați.

Rețeaua de consilii raionale, care reprezintă 183 de autorități locale în mare parte rurale, a declarat că a primit multe rapoarte despre gazde care au decis să nu prelungească șederea. O autoritate locală din Leicestershire a constatat că doar 10% dintre persoanele care și-au exprimat interesul pentru găzduire în primăvară sunt acum dispuși să prelungească. Un sondaj similar cu 2.700 de gazde potențiale de către un consiliu din Gloucestershire a avut un răspuns pozitiv de la doar 15%.

Până la Crăciun, se așteaptă ca aproximativ 14.000 de ucraineni să fi ajuns la sfârșitul șederii și dacă nu vor găsi o altă gazdă sau o altă cazare privată, vor rămâne fără adăpost. Cele mai recente cifre arată că 1.915 ucraineni s-au prezentat la consilii ca fiind persoane fără adăpost.

În prezent, 4.000 de ucraineni caută sponsori, potrivit Ukrainian Sponsorship Pathway, o organizație de caritate înființată pentru a sprijini programul Homes for Ukraine.

Aproximativ jumătate dintre ucraineni sunt găzduiți de consiliile raionale. Cifrele compilate de DCN arată că există 226 de rezidenți per ucrainean în Cambridgeshire de Sud - cel mai mare raport al oricărei autorități locale din Anglia - cu South Oxfordshire, Chichester, Waverley și Wealden în primele cinci.

Bugetul UE pe 2023, axat pe Ucraina, energie și pandemie

Parlamentul European a adoptat miercuri o propunere de buget pe 2023 care să se axeze pe Ucraina, energie și pandemie, transmite Agerpres. Raportorul pentru această propunere a fost eurodeputatul Renew Europe, Nicolae Ştefănuţă.

Astfel, eurodeputaţii au anulat aproape toate reducerile aplicate de Consiliu - peste 1.6 miliarde de euro - şi, prin urmare, au readus proiectul de buget la nivelul propus iniţial de Comisie pentru liniile bugetare respective, informează un comunicat al PE.

Cu o sumă totală de 853 milioane de euro adăugată la proiectul de buget al Comisiei, eurodeputaţii au consolidat finanţarea iniţiativelor care sprijină tinerii refugiaţi prin intermediul Erasmus+ şi al Corpului european de solidaritate, cercetătorii ucraineni prin acţiuni precum Marie Curie în cadrul programului Orizont Europa şi programele consolidate, între care ajutorul umanitar (250 de milioane de euro), Fondul pentru azil, migraţie şi integrare (100 de milioane de euro), Instrumentul pentru gestionarea frontierelor şi vizelor (cu 25 milioane EUR) sau Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională (IVCDCI - Europa globală) pentru vecinătatea sudică şi estică a UE, (162 milioane de euro).

Cu o sumă suplimentară de 533 de milioane de euro, deputaţii doresc să sporească independenţa energetică a UE şi să sprijine cetăţenii şi IMM-urile confruntaţi cu facturi ridicate la energie, sprijinind în acelaşi timp tranziţia verde şi biodiversitatea.

Printre programele sprijinite se numără programul de cercetare Orizont Europa, Mecanismul pentru interconectarea Europei, care finanţează construirea unor reţele transeuropene de transport şi energie de înaltă calitate şi durabile, programul LIFE pentru mediu şi politici climatice sau programul Provocări globale.

Deputaţii au reinstituit reducerea de 200 de milioane de euro aplicată de Consiliu programului EU4Health şi au adăugat 25 de milioane de euro. Sprijinul UE este în continuare necesar pentru a face sistemele naţionale mai reziliente, atâta timp cât pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, menţionează textul rezoluţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel