Mai mulți civili au fost salvați din combinatul siderurgic din Mariupol
Data publicării:
Autor: Alexandra Curtache
WhatsApp
Mai mulți civili au fost salvați din tunelurile din Azovstalul asediat, din Mariupol, a declarat vineri un oficial ucrainean, citat de Sky News.

Luptătorii ascunși în complexul Azovstal fac o ultimă rezistență pentru a împiedica preluarea completă a orașului portuar strategic de către Moscova, transmite Mediafax.

Aproximativ 2.000 de luptători ucraineni, conform celei mai recente estimări a Rusiei, se află într-un labirint vast de tuneluri și buncăre sub oțelăria Azovstal și au refuzat în mod repetat să se predea.

Ucraina a declarat că sute de civili sunt, de asemenea, prinși acolo și, pe măsură ce bătălia s-a intensificat în ultimele zile, temerile pentru siguranța lor nu au făcut decât să crească.

Șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat vineri: „Am desfășurat o altă etapă a unei operațiuni complexe de evacuare a oamenilor din Mariupol și Azovstal. Pot spune că am reușit să scoatem aproape 500 de civili".

Ucraina se aşteaptă la o operaţiune de debarcare a trupelor ruse în zona Odesei

Armata ucraineană consideră că în continuare este posibilă o debarcare a trupelor ruse pe coasta de nord-vest a Mării Negre în zona oraşului-port Odesa, relatează vineri DPA, Ukrainska Pravda şi Unian. 

Potrivit unui comunicat al Comandamentului operativ „Sud”, drone de recunoaştere şi de atac ruseşti survolează din ce în ce mai frecvent această regiune. În plus, marina rusă continuă să aibă o prezenţă puternică în largul coastelor aflate sub control ucrainean. Localnicilor li s-a recomandat să stea departe de plaje şi alte zone interzise de pe litoral şi să nu se aventureze în larg cu ambarcaţiuni mici.

De asemenea, populaţia este invitată să semnaleze activităţi suspecte dinspre mare. Totodată, guvernul ucrainean a anunţat că Rusia planifică să captureze combinatul siderurgic asediat Azovstal din oraşul-port Mariupol până luni.

Aproximativ 200 de civili s-ar mai afla încă în catacombele de la Azovstal, potrivit unor surse ucrainene. În cursul a două operaţiuni anterioare mediate de ONU şi Crucea Roşie, aproximativ 500 de persoane au fost evacuate în oraşul Zaporojie, aflat sub control ucrainean.

Forţele ruse promiseseră o încetare a focului şi stabilirea de coridoare umanitare pentru joi, dar nu au existat informaţii despre vreo evacuare din Mariupol, consemnează DPA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel