Urmărește emisiunea live
Mai multe țări le cer cetățenilor să părăsească Ucraina sau să evite călătoriile în acea zonă
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Mai multe țări, inclusiv din Europa, și-au sfătuit cetățenii să părăsească Ucraina sau să evite călătoriile în țara afectată de tensiunile cu Rusia. 

Intensificarea avertismentelor din partea Washingtonului privind un atac iminent al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat nelinişte internaţională. Multe guverne au cerut sâmbătă cetăţenilor lor să părăsească ţara, după ce astfel de recomandări au început să fie emise încă de joi, scrie Agerpres. 

Spania

Ministerul de Externe de la Madrid a scris pe Twitter că toţi spaniolii sunt sfătuiţi să părăsească temporar ţara folosind opţiunile de călătorie existente. În acelaşi timp, ministerul a reiterat avertismentul pe care l-a lansat deja în ianuarie de a nu călători în Ucraina din cauza situaţiei instabile", informează DPA.

Italia

Ministerul de Externe al Italiei le cere cetăţenilor italieni aflaţi în Ucraina să părăsească temporar ţara. Cei vizaţi trebuie să folosească mijloacele de transport comerciale disponibile în acest scop. Ambasada Italiei la Kiev va continua să funcţioneze, dar personalul neesenţial ar trebui să fie adus înapoi în Italia, a precizat ministerul într-un comunicat, conform DPA.

Iordania

Ministerul Afacerilor Externe şi al Expatriaţilor de la Amman i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii iordanieni să nu călătorească în Ucraina în această perioadă, având în vedere evoluţiile actuale din regiune. Într-un comunicat de presă, acesta a cerut, de asemenea, iordanienilor aflaţi în Ucraina să părăsească ţara. Ministerul şi-a reînnoit apelul către iordanienii din Ucraina de a-şi înregistra datele pentru a comunica cu ei pe acest link: https://mfa.gov.jo/ar/embassy/Ankara/form, informează agenţia de presă Petra.

Irak

Irakul şi-a îndemnat sâmbătă cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească ţara şi a cerut diplomaţilor irakieni să îşi ia concediul anual, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. Pentru siguranţa comunităţii irakiene din Ucraina şi ca urmare a circumstanţelor excepţionale din această ţară, ministerul îndeamnă comunitatea să părăsească teritoriul ucrainean şi să nu călătorească în această ţară, a precizat Ministerul irakian de Externe într-un comunicat, citat de Xinhua. De asemenea, ministerul a făcut apel la angajaţii ambasadei irakiene la Kiev să îşi ia concediul anual într-un mod care să asigure siguranţa personalului misiunii diplomatice, se mai arată în comunicat.

Kuweit

Ministerul kuweitian de Externe a făcut apel la cetăţenii Kuweitului să îşi amâne călătoriile (în Ucraina) în acest moment, iar celor de acolo le-a cerut să părăsească ţara pentru a fi în siguranţă. Cu toate acestea, nota nu detaliază dacă a dat instrucţiuni de evacuare a personalului său diplomatic, scrie EFE.

Maroc

Având în vedere situaţia actuală şi pentru propria lor siguranţă, cetăţenii marocani aflaţi în Ucraina sunt rugaţi să părăsească ţara prin intermediul zborurilor comerciale disponibile, a anunţat Ministerul marocan de Externe pe site-ul său. Marocanii care doresc să plece în Ucraina sunt rugaţi să îşi amâne călătoria pentru moment, a adăugat acesta, potrivit Xinhua.

Suedia

Cetăţenii suedezi ar trebui să părăsească Ucraina cât mai curând posibil, având în vedere schimbarea situaţiei de securitate, a declarat sâmbătă guvernul de la Stockholm, citat de Reuters. Aproximativ 200-300 de suedezi se află în Ucraina, potrivit ambasadei Suediei la Kiev.

Luxemburg

Într-un comunicat, Ministerul luxemburghez de Externe şi-a actualizat recomandările de călătorie în Ucraina, în strânsă coordonare cu celelalte ţări din Uniunea Europeană, relatează EFE. Toate călătoriile pe teritoriul Ucrainei sunt puternic descurajate. Cetăţenii şi rezidenţii din Luxemburg care se află în Ucraina şi a căror prezenţă nu este absolut necesară sunt sfătuiţi să părăsească această ţară, se arată în comunicatul ministerului.

Germania

Cetăţenii germani a căror prezenţă nu este "imperativă" trebuie "în scurt timp" să părăsească Ucraina, unde "un conflict militar nu poate fi exclus", a recomandat sâmbătă Ministerul de Externe de la Berlin, citat de France Presse şi DPA.

Australia

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că situaţia în Ucraina este "foarte serioasă". "Va fi o situaţie foarte volatilă dacă acolo are loc un conflict. Noi sperăm şi ne rugăm să nu aibă loc", a spus Morrison sâmbătă într-o conferinţă de presă. "De ceva vreme avem un mesaj clar că australienii din Ucraina ar trebui să caute să iasă din ţară", a adăugat el.

Statele Unite

Statele Unite au cerut sâmbătă ca majoritatea personalului său diplomatic să părăsească Ucraina, pe fondul ameninţării unui atac iminent al Rusiei, a anunţat ambasada americană de la Kiev, conform EFE.

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a decis să permită personalului "neesenţial" al reprezentanţei sale diplomatice de la Kiev să părăsească Ucraina, a transmis EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel