Data publicării:

Mai multe produse românești la raft. Dragoș Frumosu (Sindalimenta): Jocul făcut de supermarketuri și producătorii străini

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, a vorbit despre ponderea produselor românești la raft și greșeala pe care o fac producătorii români.

Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, a participat, luni, la emisiunea „Totul despre Bani“, la DC News, unde a vorbit despre ponderea produselor românești de la raft.

„Având în vedere că nu producem carne de porc nici pe departe față de cât se consumă în România, cum facem să avem mai multe produse românești la raf, pe care cu toții ni le dorim, având în vedere că de multe ori sunt și de o calitate mai bună față de ceea ce vine din alte țări?“, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.

„Astăzi, pe rafturile comercianților, cam 70% din produsele alimentare vin din import, dar acele produse sunt ale unor firme care dețin fabrici și în România. Este un joc între un retailer și producătorul din țara lui care produce și în România, dar importă anumite produse la prețuri mai mici.

Cum se întâmplă lucrul ăsta? Mie îmi e greu de explicat. Aș zice că prin faptul că în urma taxelor care sunt prevăzute în contractele încheiate cu producătorul român, prețul crește. Sunt aplicate o serie de taxe, deși s-a încercat de foarte mulți ani să se oprească lucrul ăsta, să se înlocuiască, se găsesc tot felul de lucruri mascate. La un moment dat se ajunsese ca un produs alimentar românesc pe raft care era găsit deteriorat de către autorități, amenda să nu o plătească retailerul, ci tot procesatorul, de parcă el pusese pe raft marfa respectivă. Avem o problemă și cred că trebuie să lucrăm foarte mult“, a spus președintele SINDALIMENTA.

Și producătorii români „au un pic de vină“. Ce se întâmplă în Franța

„Eu am spus că sunt nemulțumit de marile rețele comerciale pentru că nu ne primesc producătorii decât într-un procent mic, arătând că sunt deschiși, însă produsele producătorilor de la mic spre mediu se găsesc destul de greu.

Cred în același timp că și producătorii noștri au un pic de vină. Pierderea încrederii în asociere ne-a adus, după 30 de ani, în această situație. Trebuie să creezi alternativă și magazine cu produsele astea românești, să vii cu anumite prețuri ca să poți să creezi o concurență. Producătorii francezi au magazine proprii și creează o concurență din punct de vedere al calității și prețului. Astfel, hipermarketul este obligat să reducă prețul“, a spus Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel