Data publicării:

Mai multe ONG-uri cer Guvernului să nu modifice facilitățile fiscale privind sponsorizările

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
În contextul îngrijorărilor și proiectelor referitoare la deficitul bugetar, 19 dintre cele mai mari ONG-uri din educație s-au reunit și cer Guvernului să nu schimbe sau elimine modalitatea de redirecționare a impozitului pe profit pentru sponsorizări. 

„În România, analfabetismul funcțional a ajuns în rândul tinerilor la un procent de 42%, iar 20% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani nu se află într-o formă de învăţământ sau în câmpul muncii. În acest context, ONG-urile au devenit în ultimii ani un partener esențial în atingerea obiectivelor strategice ale României în domeniul educației. Sponsorizările pe care le primesc din mediul privat sunt esentiale pentru ca programele de intervenție din mii de școli, cu efecte reale pentru sute de mii de copii, să poată continua.

 

Problemele sistemului de educație sunt diverse și critice, pe mai multe paliere: alfabetizare, reducerea abandonului școlar, profesionalizarea managementului școlar, formarea continuă a profesorilor, educația incluzivă, învățământul dual, îmbunătățirea competențelor digitale și altele.

 

ONG-urile din educație solicită Guvernului un răspuns public ferm care să clarifice că nu vor fi aduse niciun tip de modificări pentru facilitățile fiscale și pentru modalitatea de realizare a sponsorizărilor. Orice diminuare procentuală sau orice modificare a mecanismului facilităților oferite acum companiilor, având ca beneficiari ONG-urile, va afecta în mod direct proiectele conduse de ONG-uri. Așadar, zeci de mii de copii din școli rurale și urbane din întreaga țară vor fi afectați.

 

În ultimii 3 ani, organizațiile care activează în educație au adus contribuții majore, investind banii redirecționați din sponsorizări deduse din impozitul pe profit în modalități eficiente de transformare școlară, în baza a bunei guvernanțe. Totul cu transparența oferită de publicarea constantă de rapoarte anuale și cu intervenție concretă la firul ierbii, în timp util, acolo unde copiii au cea mai mare nevoie.

 

Mai mult, organizațiile cer Guvernului păstrarea unui mecanism care este funcțional și esențial sectorului ONG, alături de un răspuns final și formal prin publicarea versiunii finale a ordonanței de urgență / proiectului de lege în mod transparent: pe site-ul Ministerului Finanțelor, într-o formă care să nu aducă atingere facilităților fiscale privind sponsorizarea, precum și mecanismului și procedurii de redirecţionare a impozitului pe profit pentru efectuarea de sponsorizări (inclusiv Declarația 117)!

 

Un parteneriat bazat pe încredere

 

Educația de calitate este critică pentru creșterea economică, reducerea sărăciei și consolidarea incluziunii sociale. ONG-urile profesioniste din domeniul educației sunt parteneri esențiali și de încredere pentru Guvern, cu capacitatea de a contribui semnificativ la îmbunătățirea sistemului educațional și la asigurarea accesului la educație de calitate pentru toți cetățenii, pentru mai multe motive diverse:

1.     Dețin experiență și expertiză în implementarea proiectelor educaționale complexe;

2.     Extind capacitatea de implementare a statului;

3.     Monitorizează și furnizeaza evaluări independente ale programelor educaționale, oferind totodată feedback obiectiv guvernului;

4.     Dezvoltă parteneriate cu organizații din sectorul privat și instituții academice, aducând expertiză suplimentară și resurse în domeniul educației;

5.     Demonstrează o abordare eficientă în gestionarea resurselor pentru programele lor educaționale;

6.     Inițiativele pilot ale ONG-urilor pot testa cu succes noi abordări educaționale, pot stimula inovația și pot oferi statului oportunitatea de a evalua impactul, înainte de extinderea la nivel național;

7.     Adună date și dovezi solide cu privire la impactul programelor lor educaționale, oferind astfel statului informații critice pentru luarea deciziilor.

 

În situații de criza socială, precum cea generata de conflictul din Ucraina sau de pandemie, ONG-urile au mobilizat resurse și au oferit sprijin complementar inițiativelor guvernamentale pentru a integra copiii refugiați și a rezolva problemele de tehnologie, incluziune și echitate. De asemenea, au prevenit situații de abandon școlar și au creat decalaje și inechități, dovedind agilitate și fiind un partener de încredere al guvernului și al societății civile. Această colaborare strânsă dintre ONG-uri, autoritățile guvernamentale și comunitățile locale a contribuit semnificativ la abordarea problemelor sociale cu o viziune integrată și la protejarea drepturilor și bunăstării copiilor în astfel de contexte dificile.

 

În semn de apreciere pentru importanța sectorului ONG-urilor din educație subliniem nevoia urgentă de susținere și menținere a unei politici fiscale favorabile sectorului”, se arată într-un comunicat de presă. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel