Mai multe grupuri kurde din Irak au fost atacate de Iran cu rachete. Peste 10 persoane au murit
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Ivan Hassib)
Sursă foto: Pexels (Ivan Hassib)
Mai multe grupuri de etnici kurzi, din rândul cărora provenea și Mahsa Amini, au fost atacate de forțele iraniene. 

Treisprezece persoane au fost ucise în regiunea Kurdistan a Irakului, spun oficialii, în timp ce Iranul a lansat rachete și drone armate către ceea ce se presupune că sunt bazele grupurilor de opoziție kurde iraniene. Printre cei care au murit în greve s-ar fi numărat o femeie însărcinată. Corpul Gărzilor Revoluției Islamice din Iran a declarat că i-a lovit pe „teroriştii separatişti” care au sprijinit „revoltele” recente.

Protestele antiguvernamentale s-au extins în Iran după moartea în custodia poliției a unei femei kurde, în urmă cu 13 zile.

Mahsa Amini, de 22 de ani, din orașul Saqez, se afla în vizită la Teheran alături de fratele său când a fost reținută de poliția moralității pentru că ar fi încălcat legea strictă care le cere femeilor să-și acopere părul cu un hijab sau basma, scrie BBC. Poliția a spus că Amini și-a pierdut cunoștința într-un centru de detenție după ce a suferit o insuficiență cardiacă bruscă. Dar familia ei a respins acest lucru și a susținut că a fost bătută de ofițeri. Ea a murit la spital după trei zile în comă.

Mai mulți protestatari au fost uciși

Gruparea kurdă pentru drepturile omului Hengaw a declarat luni că 18 protestatari kurzi au fost uciși de forțele de securitate, alți 898 au fost răniți și peste 1.000 au fost arestați, în timp ce autoritățile iraniene încercau să suprime disidența în regiune și în alte părți.

Un alt grup, Iran Human Rights, a estimat numărul protestatarilor la nivel național la 76, în timp ce presa de stat a raportat că 41 de persoane au murit, inclusiv personal de securitate și milițieni pro-guvernamentali. Autoritățile iraniene au dat vina pentru proteste pe cei „revoltați”, cu legături la „dușmanii străini” și au acuzat grupurile înarmate de opoziție kurdă iraniană care operează în Irakul vecin că s-au infiltrat în zonele kurde ale Iranului pentru a „semăna nesiguranța”.

Protest în Piața Victoriei, cu eșarfe albe și flori, după moartea unei tinere - Mahsa Amini

Pentru că spațiul media din România nu a rămas impasibil la situația din Iran, pe rețelele de socializare a fost răspândit un mesaj care îi îndeamnă pe cei care susțin cauza tinerei Mahsa Amini să iasă la un marș. Mesajul a pornit de la contul @elisamodares și a fost popularizat de @aluziva, cunoscută și ca Alina Greavu, fostă jurnalistă Digi24. 

”Dragă cititorule,

Numele meu contează mai puțin. Sunt o femeie din România. Am aflat, la fel ca tine, despre moartea oribilă a altei femei, Mahsa Amini, ucisă cu brutalitate de Poliția Iraniană a Moralității. Singura ei vină: și-a lăsat câteva șuvițe în afara hijabului. Nu este prima victimă și nu va fi nici ultima dacă ei își păstrează regulile inumane”, începe anunțul de pe Instagram. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel