Se retrag conservele de pește de la raft, după cazul femeii diagnosticate cu botulism. Anunțul DSVSA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Ignat Kushanrev)
Sursă foto: Unsplash (Ignat Kushanrev)
După ce o femeie cu botulism a fost preluată de autoritățile sanitare, conservele de pește asemenea celor consumate de aceasta vor fi retrase de la raft. 

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba a notificat depozitul logistic care aprovizionează magazinele din judeţ cu sortimentul de conservă de peşte de tipul căruia care a consumat femeia suspectă de botulism să retragă de la comercializare produsele din lotul respectiv aflate spre vânzare, a declarat, miercuri, la solicitarea Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dragoş Suciu.

Potrivit lui Dragoş Suciu, notificarea a fost făcută de către DSVSA "pe baza principiului precauţiei".

În funcţie de rezultatele analizelor de laborator, după emiterea buletinelor de analize, vor fi luate măsuri conform procedurilor în vigoare.

Inspectorii sanitar-veterinari din Alba desfăşoară o anchetă în cazul unei suspiciuni de botulism, posibil în urma consumului de peşte la conservă.

"În urma primirii unei notificări din partea DSP Alba, inspectorii sanitar-veterinari s-au deplasat imediat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, unde a fost internată pacienta, pentru a prelua date relevante cu privire la produsul alimentar suspicionat. Ulterior, au început controale la magazine care comercializează acest produs, prilej cu care s-a urmărit şi prelevarea de probe din produsul suspicionat. DSVSA Alba întreprinde toate măsurile necesare în caz de suspiciune, prevăzute de legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor", se precizează într-un comunicat transmis miercuri Agerpres.

A consumat o salată cu pește la conservă


O femeie de 45 de ani din judeţul Alba este suspectă de botulism, după ce a consumat o salată cu peşte din conservă, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a judeţului, a informat miercuri Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba.

A fost emisă şi o alertă SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje).

"O femeie, în vârstă de 45 de ani, din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a judeţului. DSP Alba a emis şi alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje - sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în Cadrul UE). Pacienta s-a prezentat marţi la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia, cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare", se menţionează într-un comunicat transmis de către DSP Alba.

Potrivit sursei citate, data de debut a bolii este duminică, 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă.

Luni, 17 octombrie, simptomele s-au accentuat, iar marţi, 18 octombrie, pacienta a decis să se prezinte la spital.

"Inspectorii DSP Alba au informat DSVSA Alba asupra acestui caz, urmând să se preleveze probe din alimentele incriminate în vederea stabilirii sursei clare a îmbolnăvirii. Totodată, se prelevează probe de sânge pentru analize suplimentare şi specializate ce urmează a fi efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti", se mai arată în comunicat.

Botulismul este o intoxicaţie care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel