Mai multe clădiri din apropierea vulcanului Cumbre Vieja, ÎNGHIȚITE de LAVĂ
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mai multe clădiri din apropierea vulcanului Cumbre Vieja, ÎNGHIȚITE de LAVĂ / Foto: Pixabay
Mai multe clădiri din apropierea vulcanului Cumbre Vieja, ÎNGHIȚITE de LAVĂ / Foto: Pixabay
Mai multe clădiri din apropierea vulcanului Cumbre Vieja au fost înghiţite de lavă.

Mai multe clădiri situate în apropierea vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma au fost înghiţite de râuri de lavă la primele ore ale zilei de sâmbătă, informează Agerpres. Lava a distrus cel puţin patru clădiri din satul Callejon de la Gata, au declarat martori oculari pentru Reuters.

Sâmbătă au avut loc o serie de 37 de mişcări seismice, cea mai semnificativă având magnitudinea 4.1, a transmis Institutul Geologic din Spania.

Lava a distrus peste o mie de clădiri de la începutul erupției vulcanului



De la începutul erupţiei, pe 19 septembrie, lava a distrus circa 1.150 de clădiri şi 480 de hectare de teren, potrivit unei postări pe Twitter făcute sâmbătă de serviciul Copernicus al Uniunii Europene.

Circa 6.000 de persoane au fost evacuate din casele lor din La Palma, o insulă din arhipelagul Canarelor, cu o populaţie de aproximativ 83.000 de locuitori.

Din cauza erupției au apărut și fulgere



Fulgere au fost semnalate în apropierea erupţiei la începutul zilei de sâmbătă. Un studiu publicat în 2016 de revista Geophysical Research Letters a descoperit că fulgerele pot apărea în timpul erupţiilor vulcanice deoarece coliziunea particulelor de cenuşă creează o sarcină electrică.

Aeroportul din La Palma a fost redeschis sâmbătă, după ce fusese închis de joi din cauza cenuşii acumulate pe piste, a informat operatorul aeroportuar Aena, precizând că toate celelalte aeroporturi din Insulele Canare sunt operaţionale.

Și vulcanul Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt

Imagini spectaculoase au fost surprinse în arhipelagul Hawaii. Vulcanul Kilauea, considerat unul dintre cei mai activi din lume, a început din nou să erupă la începutul lunii octombrie.  Vulcanul este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai activi din lume, iar în acest an erupe pentru prima dată

În timp ce lava nu prezintă nici o amenințare imediată pentru zonele populate, locuitorii care trăiesc în Kilauea au fost avertizați despre posibila expunere la dioxid de sulf și alte gaze vulcanice care pot irita sistemul respirator. Ultima erupție din Kīlauea a avut loc în decembrie 2020. Cu doi ani înainte de aceasta, o serie de cutremure și o erupție majoră au dus la distrugerea a sute de case. Mii de oameni au fost evacuaţi atunci şi peste 700 de case au fost distruse. Vulcanul, sub formă de scut, are aproape 1.300 de metri înălțime. Vezi video AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel