Mai buni ca un test PCR: câinii antrenați să depisteze COVID-19 în mai puțin de o secundă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
În cadrul unui program din Marea Britanie a fost descoperit faptul că patrupedele pot detecta persoanele infectate cu COVID-19 în mai puțin de o secundă. 

Mult mai rapizi decât un test PCR și cu mult mai simpatici sunt câinii antrenați în Marea Britanie pentru a depista persoanele infectate cu COVID-19. Un studiu publicat luni, 24 mai, a determinat faptul că persoanele infectate cu COVID-19 au un miros distinct, ușor de depistat de câini. Patrupedele, echipate cu o vestă roșie, semn că sunt la datorie, adulmecă persoanele care se află într-o încăpere, indicând spre cele bolnave. Mucusul sau lichidul de pe nasul unui câine are rolul de a dizolva particulele mirositoare din aer, astfel încât acestea să poată fi transportate spre receptorii aflați în partea de sus a nasului. În timp ce receptorii umani au o rază de acțiune de 5 metri, cei canini ajung la distanțe de 300 de metri. 

Medical Detection Dogs este o fundație înființată în 2008 care antrenează patrupedele pentru detectarea diferitelor maladii. De exemplu, cel mai întâlnit program de antrenament este cel pentru detectarea schimbărilor la persoanele cu diabet de tip 1. Alte programe vizează detectarea cancerului și a maladiilor de tip Parkinson, scrie The Guardian. Un studiu al London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), încheiat chiar înainte de debutul pandemiei, a demonstrat faptul că patrupedele pot depista persoanele care suferă de malarie.

Test cu o acuratețe de 94,3%

Câinii din cadrul studiului britanic pentru detectarea COVID-19 a scos în evidență că 94,3% din persoanele infectate pot fi identificate după mirosul pe care câinii îl depistează pe haine. Astfel, aceștia s-au dovedit mult mai rapizi decât testele clasice și mult mai eficienți, acuratețea testelor antigen variind între 58% și 77%, ceva mai mare fiind cea a testelor PCR, 97%. Noua metodă are și un avantaj enorm, diagnosticul infectării fiind pus într-o secundă.

Câinii antrenați în Thailanda

Mai mulți câini au fost antrenați și în Thailanda să recunoască persoanele infectate cu coronavirus prin mirosirea transpirației lor. Țara se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, multe fiind asimptomatice. În total, în Thailanda au fost antrenați 6 câini. 

Trei dintre patrupedele antrenate au ajuns la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok, rata de succes a depistărilor fiind de 95%, câinii având un antrenament de 2.000 de mostre de transpirație. Câinii nu sunt nevoiți să miroasă în mod direct sau de aproape o persoană. Probele de transpirație sunt ținute în recipiente metalice, iar câinii le inspectează pe fiecare, explică Reuters. 

”Câinii sunt foarte rapizi la detectarea celor infectați. Astfel îi putem separa pe cei infectați de cei sănătoși”, a spus Thitiwat Sirprasart, cercetător în cadrul proiectului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel