Mai au românii încredere în justiție? Răspunsul Alinei Gorghiu. Confruntare cu Bogdan Chirieac / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Rudolf Andreescu
Foto: Rudolf Andreescu
Alina Gorghiu, ministra Justiției, a fost invitată la interviurile DC News, unde a vorbit despre percepția românilor cu privire la sistemul de justiție din România.

Într-un interviu exclusiv la DC News, Alina Gorghiu, ministra Justiției, a vorbit despre percepția românilor cu privire la sistemul de justiție din România.

„Ca sistemul judiciar din România să capete respectul cetățeanului și să-i arăți respect cetățeanului, trebuie să excelezi la nivelul de investiții. Nu prea am avut investiții“, a precizat Alina Gorghiu.

„Sistemul de justiție din România este la cele mai scăzute cote de încredere“, a adăugat Bogdan Chirieac.

„Nu-i așa! Eu nu știu pe ce sondaje ne uităm. Sigur, se poate întotdeauna mai bine, dar sondajele de opinie arată că justiția este la un nivel de încredere decent“, a completat ministra Justiției.

„La următoarea emisiune la care vă așteptăm cu drag, o să vin cu sondajele. Să ne uităm pe aceleași sondaje atât eu, cât și dumneavoastră“, a spus Bogdan Chirieac.

„Credeți că lumea percepe negativ faptul că se investește în sistem?“, a întrebat Alina Gorghiu, Bogdan Chirieac negând acest lucru. Analistul politic și-a fundamentat cele spuse pe „disfuncționalitatea justiției“ din România.

Inquam Photos / George Călin

„Un proces, pentru o licitație civilă, durează 5 ani în cazul contestațiilor, până când justiția se pronunță. Ni se spune că în 3-5 ani, până se dă o sentință, ofertele nu mai sunt valabile, ci trebuie reluat studiul de fezabilitate, caietul de sarcini, licitația etc.

Înțeleg faptul că Polonia a făcut niște tribunale speciale pentru așa ceva, tocmai pentru ca investițiile în infrastructura de care avem atâta nevoie să se desfășoare mult mai rapid.

Sunt și alte chestiuni, în care se dau termene aberante, un proces absolut simplu durează nu știu cât. Mai e și problema administrației. Funcționarii publici nu mai dau nicio decizie și îi trimit în instanță, unde se dă sentința, iar funcționarii aplică decizia. Lucrul ăsta durează ani întregi. Probabil că sunt și motive obiective pentru care instanțele sunt atât de încărcate. Din punctul meu de vedere, asta este o justiție nefuncțională. De justiția penală e o discuție separată“, a mai spus Bogdan Chirieac.

„Încă avem o problemă cu durata în care se soluționează un litigiu, care variază de la instanță la instanță. Avem instanțe campioane în soluționare în termene rezonabile a dosarelor, dar și instanțe la care termenele sunt mult mai lungi și soluția vine mai greu, însă trebuie să ne uităm la schema de personal.

De aceea vă spun că e sănătos că am reușit să o aducem de la 4000 și ceva de magistrați la peste 5000, de aceea vă spun că e important să fim atenți în continuare la maniera în care magistrații sunt motivați să analizeze acele dosare. E un proces continuu“, a adăugat ministra Justiției.

Youtube video image

VEZI ȘI: Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, miercuri, că raportul privind statul de drept publicat de Comisia Europeană este "cel mai bun de până acum" în ceea ce priveşte capitolul justiţie.

"Comisia Europeană a publicat raportul privind statul de drept. Este cel mai bun raport de până acum în ceea ce priveşte capitolul justiţie. După închiderea MCV, acest raport bun este una dintre cele mai mari realizări ale Ministerului Justiţiei din ultimul an", a scris Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, progresele realizate în îndeplinirea recomandărilor din anul 2023 cu privire la sistemul judiciar sunt semnificative, respectiv demararea consultărilor la nivel instituţional, în sistemul judiciar, pe evaluarea Panelului de experţi cu privire la opinia Comisiei de la Veneţia, asigurarea stabilităţii reformei judiciare şi a implementării legilor Justiţiei, eficienţa controlului jurisdicţional efectuat de ICCJ în materie disciplinară (răspunderea disciplinară a magistraţilor), îmbunătăţiri în ceea ce priveşte resursa umană din sistemul judiciar, eforturi semnificative pentru digitalizarea sistemului judiciar şi reformarea sistemului de acordare a ajutorului public judiciar, în beneficiul cetăţenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel