Mai are România patru anotimpuri? Gabriela Băncilă, ANM: Există un decalaj. Decembrie, mai degrabă lună de toamnă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Designecologist, Pexels
Fotografie de la Designecologist, Pexels
Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, a explicat de ce avem senzaţia că România mai are doar două anotimpuri, în loc de patru. 

Am întrebat-o pe Gabriela Băncilă dacă România mai are cele patru anotimpuri, având în vedere senzaţia că trecem de la vară la iarnă şi înapoi în ultimii ani, fără a mai avea toamnă timpurie şi toamnă târzie, spre exemplu. 

"Da, mai avem. Această percepţie, care nu este greşită, este dată de două aspecte. Există un decalaj al anotimpurilor. Luna decembrie este mai curând lună de toamnă, iar luna martie este mai curând lună de sezon rece, aşa cum au fost ultimele luni ale sezoanelor reci din ţara noastră. 

Acest decalaj este consemnat şi prin studii şi măsurători meteorologice. 

Pe de altă parte, fiecare anotimp este caracterizat de nişte secvenţieri foarte accentuate. În sensul că trecem de la o perioadă foarte caldă la o perioadă foarte rece, sau de la o perioadă însorită la o vreme foarte ploioasă. Aceste alternanţe făceau parte din firescul climatic pe Pământ. Contrastul e mult mai puternic, şi prin urmare percepţia de toamnă timpurie, mijloc de toamnă, toamnă târzie s-a diluat. Şi pe bună dreptate ne putem pune problema acestui lucru. Dar aceste treceri se datorează de fapt acestor contraste ce caracterizează toate anotimpurile. Să ne amintim că în primăvară eram întrebaţi dacă mai vine primăvara, iar apoi dacă vine vara. Acum ne întrebăm când ne mai răcorim. 

Mai este un aspect. Am devenit şi mult mai mult dependenţi de vreme decât acum 10, 20, 50 ani. Activităţile pe care le desfăşurăm zilnic sunt foarte mult dependente de vreme. S-au înregistrat temperaturi de 44 grade în ţara noastră, istoric vorbind. Nu erau aparate de aer condiţionat atunci. Cred că acum nimeni nu îşi imaginează viaţa fără aer condiţionat măcar la birou", a precizat Gabriela Băncilă la interviurile DC NEWS. 

Băncilă (ANM) anunță zile de foc pentru România. Maxime de 41 de grade la umbră și posibile avertizări de Cod Roșu de caniculă. "Recorduri absolute"

Gabriela Băncilă din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a spus ce ne așteaptă în zilele următoare. Se pare că vor fi zile de foc pentru România, cu maxime de până la 41 de grade la umbră.

"Mesajele de atenționare și avertizare au fost actualizate astăzi și, de altfel, pe parcursul acestui interval vom reveni de fiecare dată când este nevoie cu actualizări. Este adevărat că este prelungită până luni, cu un Cod Portocaliu astăzi și mâine pe partea de vest și sud-vest a țării. Duminică, Cod Portocaliu în partea de sud a României, iar luni se menține, din datele analizate până în prezent, Codul Galben în regiunile sudice.

Însă, aș atrage atenția asupra notei care este precizată sau care este conținută în mesajul doi te atenționare și anume faptul că începând de marți valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Prin urmare, aș vrea să considerăm că această retragere către partea de sud a României și trecerea de luni la o nouă atenționare Cod Galben nu înseamnă sfârșitul acestui episod, care, aparent, va aduce astăzi temperaturi de 38-39 de grade în partea de vest a țării, de asemenea, temperaturi în jurul a 38 de grade și în regiunile sud-vestice. Este posibil să înregistrăm în zona Banatului încă de astăzi să ne apropiem de 40 de grade, dar cu siguranță temperaturi de 40 de grade vor fi mâine, atât în partea de vest a țării, adică mă refer la județele Timiș, Arad, Bihor, și este posibil ca și în nord-vestul României, în zona județelor Sălaj, Satu-Mare, să înregistrăm temperaturi în jurul a 39 de grade.

De asemenea, tot mâine, este posibil să extindem Codul Portocaliu spre zona centrală a României, spre partea de vest și de sud-vest a Transilvaniei, în timp ce zona Olteniei, județele aflate în sudul acestei regiuni, sud-vestul Munteniei, vor continua să se mențină mâine sub incidența avertizării de Cod Portocaliu, cu temperaturi de până la 40, posibil 41 de grade la umbră, aici aflându-ne totuși la 2-3 chiar 4 grade de recorduri absolute, în timp ce în partea de vest și nord-vest a țării, ne apropiem de cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în țara noastră în aceste regiuni.", a spus Gabriela Băncilă la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel