Data publicării:

Magneziul, mineralul important pentru sănătatea inimii. Care sunt semnele deficitului

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @yuliyafurman
FOTO: Freepik @yuliyafurman

Magneziul este unul dintre mineralele necesare pentru sănătatea inimii. Care este cantitatea zilnică necesară și cum se prezintă deficitul de magneziu.

Magneziul joacă un rol important în peste 300 de reacții enzimatice din corpul uman. Printre funcțiile magneziului se numără ajutarea funcției musculare și nervoase, reglarea tensiunii arteriale și susținerea sistemului imunitar.

Din stocul de magneziu din organism, care este în jur de 25 de grame, 50-60% se regăsesc în sistemul osos, diferența aflându-se la nivelul mușchilor, țesuturilor moi și fluidelor din corp, în sânge fiind numai 5% din întreaga cantitate de magneziu, astfel că sunt situații în care o analiză de sânge privind magneziul să nu fie relevantă pentru determinarea deficitului de magneziu.

Medicii au legat deficiența de magneziu cu o serie de complicații de sănătate, așa că oamenii ar trebui să încerce să își atingă nivelurile zilnice recomandate de magneziu.

Consumul suficient de acest mineral poate ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cronice, inclusiv a bolii Alzheimer, a diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a migrenelor.

Potrivit ODS, doza zilnică de magneziu recomandată în funcție de vârstă, sex și statut, variind de la 80 mg la copii de 1-3 ani, la 130 mg la cei cu vârste între 4 și 8 ani, în timp ce preadolescenților de până la 13 ani le sunt indicate 240 mg, indiferent de sex, iar pentru cei între 14 și 18 ani, cantitatea indicată este de 360 mg (fete) și 410 mg (băieți).

Diferența cantitativă se menține și la tinerii adulți, astfel că femeile de până la 30 de ani au nevoie de 310 mg de magneziu, iar bărbații de 400 mg.

Persoanele de peste 31 de ani au nevoie de 320 mg, femeile, și 420 mg, bărbații, în timp ce femeile de peste 51 de ani au nevoie de 320 mg de magneziu, iar bărbații de 420 mg.

Pe perioada sarcinii, doza femeilor trebuie crescută cu 40 mg de magneziu, în timp ce bebelușii de sub un an își iau doza de magneziu din laptele matern.

Simptomele deficitului de magneziu

Insuficiența sau deficitul de magneziu poate rezulta din consumul excesiv de alcool, un efect secundar al anumitor medicamente și unele afecțiuni, inclusiv tulburări gastrointestinale și diabet. Deficiența este mai frecventă la adulții în vârstă.

Simptomele deficienței de magneziu includ:

- o pierdere a poftei de mâncare

- greață sau vărsături

- oboseală sau slăbiciune

Simptomele unei deficiențe mai avansate de magneziu includ:

- crampe musculare

- amorțeală

- furnicături

- convulsii

- schimbări de personalitate

- modificări ale ritmului cardiac sau spasme, potrivit Medical News Today.

Magneziul se găsește în migdale, spanac, nuci caju, lapte de soia, fasole neagră, unt de arahide, pâine din cereale integrale, avocado, cartofi cu coajă, orez, iaurt degresat, cereale fortifiate, banane.

Citește și: De ce mai este nevoie de ecografia cervicală, după ce îți scoți tiroida. Dr. Ruxandra Dobrescu: Sunt primele "stații" în care începe să se împrăștie cancerul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel