Data publicării:

Magistrații primesc bani de la stat pentru ochelari de vedere. Totul, după o decizie a... instanței

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik@ijeab
FOTO: Freepik@ijeab
Purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Stăncioi, a câștigat în instanță dreptul de a i se deconta costul ochelarilor de vedere.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) este obligată să deconteze cheltuielile pentru ochelarii de vedere, în urma unei  hotărâri din decembrie 2022 a Curții de Justiție a UE, care îi obligă pe angajatori să asigure ochelari de vedere salariaților care lucrează în fața unui monitor, transmite HotNews.

În plus, instanța supremă aduce, printre argumente, preîntâmpinarea ”unui fenomen litigios şi stingerea litigiilor aflate pe rolul instanţelor de judecată cu acest obiect”.

Aceasta, după ce, recent, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Superior al Magistraturii, Daniela Stăncioi, a dat în judecată statul pentru a-i deconta ochelarii și a câștigat procesul.

Astfel, președintele ICCJ, Corina Corbu, a decis, printr-un ordin, ca angajaților ICCJ să le fie decontată contravaloarea ochelarilor.

Potrivit acestui ordin, decontarea în cazul preschimbării lentilelor necesare corecţiei vizuale se face la modificarea diagnosticului iniţial, iar în cazul în care diagnosticul rămâne neschimbat, decontarea preschimbării ochelarilor de vedere se face o dată la 2 ani.

De asemenea, plafonul maxim de care vor beneficia angajații ICCJ este de 3.000 de lei (2.500 de lei pentru lentilele aferente, respectiv de 500 de lei pentru rame). Totodată, angajații ICCJ vor beneficia de contravaloarea examenului medical, precum și de costul manoperei.

”În situaţia în care valoarea facturii este mai mică decât plafonul prevăzut, se decontează valoarea facturii, iar în situaţia în care valoarea facturii este mai mare decât plafonul prevăzut, se decontează valoarea acestuia.

În toate cazurile, decontarea aparatelor necesare corecţiei vizuale vizează specificaţiile şi caracteristicile produsului, astfel cum este acesta descris în prescripţia emisă de medicul oftalmolog”, se mai arată în ordinul menționat.

Citește și: Cristi Danileț a obținut o victorie împotriva statului român la CEDO. Ce despăgubiri trebuie să primească

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel