Data actualizării:
Data publicării:

Magica lume a “Micului Prinţ”, pe scena Teatrului de Comedie

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Dorina Chiriac, Lucian Ionescu
Dorina Chiriac, Lucian Ionescu

„Nu poți vedea bine decât cu inima. Esențialul e invizibil pentru ochi”, scrie Antoine de Saint-Exupéry.

Teatrul de Comedie prezintă miercuri 25 ianuarie, ora 19.00, la sala Radu Beligan premiera oficială a spectacolului Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry, în regia lui Alexandru Dabija, scenografia și video Mircea Cantor, muzica Ada Milea, costume Andrada Chiriac, asistent scenografie Simona Marcu, creație vulpe Tiberiu Toitan și Oana Micu. 

 

Atmosfera foaier - scenografie Mircea Cantor

 

Micul Prinț și-a depășit condiția de basm pentru copii și intră într-o zonă filosofică, metafizică  mult mai profundă”, afirmă Alexandru Dabija.

“Am încercat să creez o avancameră unde să ne pregătim pentru magica lume a Micului Prinț, în care ne dăm jos hainele zilei, gândurile ce ne-au frământat. Intrăm într-un nou univers unde vedem niște planete ciudate în loc de candelabre, unde vedem proiecții video cu peisaje stranii și unde auzim doi copii îmbrăcați în alb (un băiat și o fată) în timp ce rostesc simplu: Hoții nu îți știu ziua de naștere, Cușca e liberă, dar nu și pasărea, Focul s-a stins demult dar noi ne încălzim cu cuvintele, Mâna mea e lingura ta, te hrănește”, se destăinuie Mircea Cantor.

 

Dorina Chiriac, Alex Bogdan

 

Iar Ada Milea apreciază: “Avem nevoie de Micul Prinț pentru a ne aminti lucruri pe care e păcat că le uităm”. 

Pe scena Teatrului de Comedie vor da viață poveștii lui Antoine de Saint-Exupéry:  Dorina Chiriac, Bogdan Cotleț, Valentin Teodosiu, Eugen Racoți, Alexandru Bogdan, Dan Rădulescu, Lucian Ionescu, Alexandru Turcu, Sara Chifor, Miral Solcanu, Tudor Roșu, Vlad Bazgă.

 

Dorina Chiriac, Valentin Teodosiu, Bogdan Cotleț


Alexandru Dabija (n. 1955, Piatra-Neamț) este unul dintre cei mai importanți regizori români ai momentului. A fost repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț unde a debutat în 1976, cu spectacolul Un nou mod de a plăti vechile datorii de Philip Massinger. Acest spectacol i-a adus premiul pentru cel mai bun regizor al anului. În cei 40 de ani de carieră a montat în întreaga țară, atât texte clasice cât și contemporane, spectacolele sale fiind apreciate de public, dar și de critica de specialitate, bucurându-se de numeroase premii. Începând cu anul 1991 este regizor al Teatrului Odeon din București și a fost director al teatrului între 1991-1994 și 1996-2002. În 1995 a primit premiul UNITER „Cel mai bun spectacol” pentru Orfanul Zhao, iar în 2010 a primit Premiul Uniter „Cea mai bună regie” pentru spectacolul Pyramus &Thisbe 4 You. În 2014 i-a fost dedicată secțiunea Personalități notorii ale teatrului românesc, inaugurată în cadrul Festivalului Internațional al Artelor Scenice — Bienala Teatrului Eugene Ionesco (BITEI) de la Chișinău.

 

     

Dorina Chiriac, Eugen Racoți


Mircea Cantor (n.1977, Oradea; în prezent trăiește și lucrează la Paris) este unul dintre cei mai apreciați artişti contemporani din lume. A plecat din ţară în 1999, iar cinci ani mai târziu a obţinut Premiul Fundaţiei Paul Ricard, cel mai important premiu acordat tinerilor artişti francezi. În 2011 a câştigat prestigiosul Premiu Marcel Duchamp, ocazie cu care punctează o amplă expoziție personală în Centrul Pompidou, din Paris. În instalațiile, filmele sau obiectele sale abordează teme insiprate din real, pe care le impregnează de poetic, păstrând în același timp o privire lucidă, uneori critică asupra subiectelor. Imprevizibilul, incertitudinea, aspecte legate de artizanat, sunt tot atâtea direcții ce sunt chestionate prin prisma experimentului ce poate avea loc într-o expoziție de a lui, și care ne pun în raport cu diferite câmpuri ale cunoașterii, diferite perspective, energii.

 

Dorina Chiriac

 

Lucrările lui Cantor se află în importante colecții de artă precum MoMA New York, Centre Pompidou - Paris; Rennie Collection-Vancouver, Canada; Philadelphia Art Museum; Walker Art Center - Mineapolis; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía - Madrid; MNAC - București. Colaborarea cu Alexandru Dabija este o premieră în cariera sa, fiind prima scenografie pe care acesta o semnează. Spectacolul Micul prinț poartă semnătura inconfundabilă a universului plastic imaginat de Mircea Cantor. 

 

Scenografie Mircea Cantor


Ada Milea s-a născut în 5 august 1975 la Târgu- Mureș. A absolvit Liceul Liviu Rebreanu din Bistrița (Jud. Bistrița-Năsăud) profilul fizică-chimie, iar mai târziu - Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, secția Actorie, cu rolul Doamna Quickly din Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare. A fost actriță la Teatrul Național din Târgu Mureș, apoi a devenit artist independent. A realizat coloana sonoră pentru numeroase spectacole de teatru. Micul prinț îi aduce în palmares încă o colaborare cu regizorul Alexandru Dabija.

Spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Francez din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel