Maghiarii din Ucraina se simt intimidați. Eurodeputații lui Viktor Orbán s-au adresat Parlamentului European
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Maghiarii din Ucraina se simt intimidați. Eurodeputații lui Viktor Orbán s-au adresat Parlamentului European
Maghiarii din Ucraina se simt intimidați. Eurodeputații lui Viktor Orbán s-au adresat Parlamentului European
Europarlamentarii maghiari i-au transmis preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, o scrisoare despre intimidările continue care au loc la adresa maghiarilor din Ucraina.

Kinga Gál, preşedintele deputaţilor maghiari Fidesz-KDNP în Parlamentul European, respectiv Tamás Deutsch, liderul grupului parlamentar, i-au transmis preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, o scrisoare despre intimidările continue care au loc la adresa maghiarilor din Ucraina.

Deputaţii i-au atras atenţia acestuia că în cele două scrisori pe care i le-au transmis au raportat deja acţiunile agresive şi nejustificate pe care serviciul ucrainean de securitate le-a avut împotriva mai multor instituţii ale comunităţii maghiare din Ucraina Subcarpatică, respectiv cu privire la faptul că, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, un portal de ştiri ucrainean extremist a plasat-o pe Andrea Bocskor, europarlamentar originar din Ucraina Subcarpatică, pe o “listă a morţii”. Deputaţii au subliniat că autorităţile ucrainene nu au investigat niciuna dintre cele două cazuri.

“Patrioţi ucraineni” au amenințat comunitatea maghiară

Kinga Gál şi Tamás Deutsch l-au informat pe Sassoli şi cu privire la faptul că în ziua de dinainte de vizita oficială pe care ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a efectuat-o în Ucraina la sfârşitul lunii ianuarie, Ambasada Ungariei la Kiev, Consulatul General din Ujhorod, Consulatul General din Berehove, Universitatea Maghiară “II. Rákóczi Ferenc” din Berehove şi Centrul de Dezvoltare Economică “Egán Ede” au primit scrisori de ameninţare în care “patrioţi ucraineni” au spus că, dacă ministrul maghiar va călători în Ucraina, “să se pregătească de mari vărsări de sânge, căci va curge sânge maghiar”. Ambasada Ungariei la Kiev a raportat cazul poliţiei.

În scrisoarea lor, politicienii Fidesz au semnalat faptul că, în lumina acestor evoluţii, ar considera “potrivit” ca preşedintele PE să facă o declaraţie în plen, prin care să condamne în mod public ameninţarea cu moartea a lui Andrea Bocskor.

“Credem că intimidarea fără precedent a colegei noastre nu poate rămâne fără răspuns din partea preşedintelui Parlamentului European. În lumina practicii stabilite de PE, ameninţarea cu moartea depăşeşte cu mult limitele în care preşedintele trebuie să facă o declaraţie în plen”, au subliniat deputaţii maghiari, potrivit Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel