Maghiarii din Ardeal îşi fac un nou partid
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
toro t. tibor
toro t. tibor

Pentru că nu se înţeleg cu UDMR, delegaţii la Adunarea generală a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) au votat, sâmbătă seară, la Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, hotărârea privind înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Ardeal (PPMA).

Hotărârea privind înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Ardeal a fost votată de 222 de delegaţi din cei 230 prezenţi, iar opt s-au abţinut de la vot. Potrivit hotărârii, acest partid se înfiinţează pentru reprezentarea intereselor politice ale comunităţii maghiare din Ardeal.

PPMA "se va construi pe fundamentul sistemului de valori al CNMT", trebuie să fie un partid în care fiecare maghiar trebuie să îşi găsească locul, indiferent dacă a activat sau nu în vreo organizaţie maghiară.

Membrii fondatori ai PPMA vor fi propuşi de prezidiul CNMT şi vor avea sarcina de a înregistra juridic partidul.

"Conducerea CNMT este împuternicită să negocieze cu organizaţiile politice şi civico-politice din Ardeal ca într-adevăr partidul să poată fi o instituţie a dialogului, consensului şi acţiunii comune în vederea obţinerii diferitelor forme de autonomie. Totodată, prezidiul CNMT este împuternicit ca, până la înregistrarea PPMA, să iniţieze negocieri cu implicarea societăţii civile şi a bisericilor tradiţionale privind posibilitatea formării unor colaborări electorale de viitor destinate asigurării reprezentării maghiarilor în Parlament şi în autorităţile locale", se arată în hotărârea de înfiinţare a PPMA.

Preşedintele executiv al CNMT, Toro T. Tibor a motivat decizia înfiinţării unui nou partid la al maghiarilor spunând că, în pofida eforturilor pe care Consiliul le-a depus în vederea ajungerii la un numitor comun cu UDMR şi PCM pentru obţinerea autonomiei, acest lucru nu s-a reuşit.

"Noi credem că aceste două partide care există nu îşi fac datoria, nu reprezintă interesele comunităţii maghiare, privind dezideratul nostru strategic, privind obţinerea autonomiilor comunitare. UDMR este interesată de o politică dâmboviţeană, colaborează cu toate partidele care sunt la guvernare, dar nu pentru a crea cadrul juridic al drepturilor comunităţii maghiare privind autonomiile comunitare. PCM nu a reuşit să depăşească acea fază după naştere, şi nici nu dă semne că s-ar revigora, are o conducere care nu este interesată în dezvoltarea partidului şi cu toate străduinţele noastre de până acum nu am reuşit să ajungem la un numitor comun nici cu UDMR, nici cu PCM, pentru obţinerea acestor interese strategice", a spus Toro, citat de Mediafax

Toro a afirmat că CNMT a optat pentru formula de partid popular pentru că este cel mai aproape de năzuinţele şi de setul de valori ale comunităţii maghiare din Transilvania.

La Adunarea generală anuală a CNMT au participat 230 de reprezentanţi ai acestuia din ţară, pe ordinea de zi figurând darea de seamă, prezentarea unor proiecte de viitor, alegerea conducerii CNMT pentru anul viitor, precum şi dezbaterea asupra oportunităţii înfiinţării unui nou partid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel