Maghiarii au inaugurat memorialul Trianon în Los Angeles. Sculptorul, originar din Târgu Mureș
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un bărbat din Italia a vrut să se vaccineze în braţul în care avea o proteză din silicon  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un bărbat din Italia a vrut să se vaccineze în braţul în care avea o proteză din silicon / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Biserica Reformată Maghiară din Valea San Fernando a comemorat, prin inaugurarea unui memorial Trianon, dezmembrarea Imperiului austro-ungar acum mai bine de 100 de ani.

La comemorarea organizată de Biserica Reformată Maghiară din Valea San Fernando, a fost inaugurat memorialul Trianon, conceput de sculptorul Hunor Pál, originar din Târgu Mureş, şi au fost acordate distincţii de stat.

"Noi, maghiarii, oriunde ne-am afla în lume, suntem solidari", a declarat, duminică, în discursul său, Péter Szilágyi, însărcinat ministerial responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei Prim-ministrului ungar, la inaugurarea memorialului Trianon, în Statele Unite ale Americii, la Los Angeles, California. Acesta a mai adăugat că trebuie să fim recunoscători generaţiilor dinaintea noastră, care au trăit o viaţă plină de încercări, că, şi după 101 ani de la Trianon, mai existăm.

Politicianul a subliniat că solidaritatea naţională nu s-ar putea realiza fără munca plină de sacrificii a comunităţilor care activează în diasporă. În discursul său, a mulţumit Bisericii Reformate Maghiare din Valea San Fernando pentru faptul că, “chiar şi într-un mediu străin, continuă să transmită limba noastră maghiară şi valorile culturale generaţiilor mai tinere”.

Potrivit lui Péter Szilágyi, perioada din timpul pandemiei de coronavirus a dovedit unitatea maghiarilor, pentru că “am reuşit să învingem pandemia ajutându-ne reciproc, cu contacte permanente, şi prin forţa cooperării”.

Politicianul a subliniat că, prin această solidaritate, maghiarii pot dăinui şi dincolo de ocean

“Legea mărturiei solidarităţii naţionale, care a intrat în vigoare la data de 4 iunie 2010, pe lângă amintirea tragediei naţionale, ne cheamă ca, din exemplele de solidaritate din secolul trecut şi luând putere din rezultatele renaşterii naţionale, să lucrăm la consolidarea solidarităţii naţionale”, a explicat Péter Szilágyi.

Acesta a subliniat, de asemenea, că, datorită dobândirii simplificate a cetăţeniei maghiare, intrată în vigoare în anul 2010, mulţi maghiari de peste graniţele Ungariei au putut depune jurământul pentru a deveni cetăţeni maghiari, notează Hirado.

Sâmbătă. statuia lui Mihai Viteazu din Sfântu Gheorghe a fost vopsită în culorile steagului Ungariei

Grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde aproximativ 200 de persoane au sărbătorit vineri împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon care a consfinţit destrămarea Imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România, a fost profanat de persoane necunoscute.

Pe soclul statuii, acestea au scris cu vopsea de culoare albă TRIANON 1920 şi au desenat un steag roşu-alb-verde.

Cel care a semnalat incidentul, pe pagina sa de Facebook, a fost preşedintele Asociaţiei "Calea Neamului" din Braşov, Mihai Tîrnoveanu, care a organizat manifestarea de vineri.

"Soclul Statuii Voievodului Mihai Viteazu din Sfântu-Gheorghe profanat, vopsit cu steagul Ungariei. Probabil au lucrat noaptea, pe furiş, după manifestarea solemnă a românilor din centrul oraşului...asta e replica lor provocatoare! Solicităm organelor de anchetă să-i găsească pe făptaşi şi Primăriei să înlăture grabnic urmele jalnice ale profanarii" , a scris Mihai Tîrnoveanu (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI   -  Patru adolescenţi, cercetaţi pentru vandalizarea grupului statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel