Magdalena Șerban, o "schizofrenică" de la metrou Dristor. Ce nu a căutat nimeni pe Google vă va uimi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Despre Magdalena Șerban, femeia care a împins-o pe Alina Ciucu în fața metroului, la Dristor, auzim doar cuvinte grele: "nebună, psihopată, criminală, nenorocită, specimen" și alte injurii care nu pot fi reproduse. Dar uităm un aspect.

Magdalena Șerban nu a ucis-o pe Alina Ciucu pentru că avea ceva cu ea, pentru că s-au certat, pentru că se cunoșteau, pentru că i-a furat soțul. Nu. A ales-o la întâmplare, a fost o loterie nefericită. Așadar, Magdalena Șerban nu a omorât-o pe tânăra de 25 de ani având discernământ. Această femeie, după cum spun specialiștii, are o afecțiune psihică - cel mai probabil schizofrenie. Cei care o judecă și o pun la colț, folosind cuvinte mult prea grele, ar trebui să se gândească la un singur lucru - Magdalena Șerban NU este singura bolnavă din România. Cu o altă Magdalena Șerban ne putem întâlni fiecare dintre noi, și nu doar la metrou, ci absolut oriunde.

O punem ușor la colț, dar uităm un singur lucru - tragedia de la metrou, stația Dristor, s-ar putea repeta chiar mâine. De ce? Pentru că oamenii care suferă de schizofrenie și alte boli psihice, de acum înainte, se vor ascunde. Nu vor cere ajutorul medicilor pentru că vor ști că vor fi arătați cu degetul, vor fi tratați cu scârbă, pentru că toată lumea își va aminti că o "nebună" ca ei - în cazul de față Magdalena Șerban - a aruncat o tânără în fața metroului.

Magdalena Șerban este o femeie nefericită și, deși vorbim doar despre tragedia Alinei Ciucu, ne facem că nu vedem și cealaltă parte. Nu este un lucru ușor să trăiești cu schizofrenie sau boli asemănătoare. Astfel de oameni trebuie tratați cu grijă, pentru că ei își țin durerile în tăcere, pentru că le este rușine, pentru că știu că oamenii vor râde de ei și, oricum, nu le vor da nicio mână de ajutor. Cel mult... îi vor filma, vor posta pe Facebook, vor râde spunând: "uite o altă dementă". Vor da share, vor da like, vor comenta, iar finalul, într-o zi, va fi ca în cazul Alinei Ciucu. Și, da, tu, sora ta, iubita ta, fratele tău, mama ta sau bunica ta pot fi mâine Alina Ciucu.  

Acum cinci ani, un jurnalist a filmat o femeie - cu grave probleme psihice - cum vorbea despre posibilitatea de a ține post. Cei mai mulți dintre noi am râs. Nu am știut să facem mai mult. Nu ne-am interesat cine e, nu am căutat-o să vedem ce mai face. Și, acum, aruncăm toată vina pe Magdalena Șerban! Deși suntem toți vinovați. Atunci când vedem un om în suferință ne înfigem și mai adânc căștile în urechi. Nu avem timp să stăm să dăm declarații la Poliție. Mereu suntem grăbiți și întotdeauna știm sigur că există altcineva care va suna la 112... noi ne grăbim acasă. Ne așteaptă cineva. Și Alina Ciucu se grăbea să se întoarcă pe peron, dar piciorul în cap dat de Magdalena Șerban, deghizată în moarte, că așa arăta - ca o moarte - nu a mai lăsat-o. Dar nu uitați! Nu mai numiți un om "nemernic" dacă omul suferă de o boală. Ajutați-l și nu mai râdeți că este nebun!

[citeste si]

Schizofrenic cu Premiul Nobel

Și, pentru că tot vorbim despre Magdalena Șerban și schizofrenie, vi l-aș aminti pe John Nash, omul care a trăit în două lumi, şi la propriu, şi la figurat. A suferit de schizofrenie paranoidă și totuși a primit Premiul Nobel! Deci nu toți "nebunii" sunt o cauză pierdută, iar dacă noi nu i-am mai blama, ar putea fi salvați.

Specialiștii spun că nouă români sunt diagnosticați zilnic cu afecțiuni psihice. Acestora le este rușine să ajungă la psihiatru sau la psiholog de teamă de a nu fi stigmatizați de societate. Sper că nu ne mai vine să râdem. Boala nu alege pe nimeni. Mâine putem fi ba Alina Ciucu, ba Magdalena Șerban. Și, pornind de la titlul, cred că nimeni nu vă căuta pe Google: "cum să îi ajutăm pe oamenii cu probleme psihice", dar va căuta filmulețe amuzante cu "nebuni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel