MAE rus, reacție după interzicerea de către autoritățile Republicii Moldova a panglicii Sf. Gheorghe și simbolurilor „V” și „Z”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a reacționat, prin vocea Mariei Zaharova, la interzicerea de către autoritățile Republicii Moldova a panglicii Sf. Gheorghe și simbolurilor „V” și „Z”.

Moscova se așteaptă ca Chișinăul să se abțină de la acțiuni care dăunează relațiilor bilaterale. Declarații în acest sens au fost făcute de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, vineri, în legătură cu interzicerea în Republica Moldova a panglicii Sf. Gheorghe, folosirea simbolurilor Z și V, dar și cu privire la difuzarea canalelor TV rusești, transmite TASS.

„La 7 aprilie, parlamentul Republicii Moldova a adoptat amendamente la codul serviciilor media audiovizuale. Acestea prevăd interzicerea difuzării de programe și filme produse în țări care nu au ratificat Convenția europeană a televiziunii transfrontaliere, printre care și Rusia. La 14 aprilie, Parlamentarii moldoveni au aprobat modificări la codul privind infracțiunile care impun amenzi sau muncă forțată pentru folosirea atributelor și simbolurilor „agresiunii militare”, inclusiv „steaguri și panglici colorate, simboluri, insigne și alte semne similare”, care includ „panglica bicoloră negru-oranj”, adică a Sf. Gheorghe. Acum se așteaptă semnarea acestor modificări de către președintele republicii”, spus Zaharova. „Sperăm ca bunul simț să prevaleze în conducerea republicii și partea moldovenească se va abține de la acțiuni care dăunează relațiilor cu Rusia”, a adăugat ea.

Potrivit Mariei Zaharova, ultimii pași ai Republicii Moldova nu corespund declarațiilor conducerii sale despre angajamentul pentru un statut neutru și parteneriat cu Rusia.

„Conducerea Republicii Moldova și-a declarat în repetate rânduri angajamentul față de statutul neutru al republicii, respectul pentru drepturile și interesele tuturor locuitorilor săi, parteneriatul pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia. Ultimele inițiative legislative adoptate de Parlamentul Republicii Moldova nu corespund cu aceste declarații, la fel cum nu corespund și alți pași ai Chișinăului. Acestea includ, în special, măsuri restrictive împotriva presei ruse care operează în Moldova, sprijinul necondiționat pentru eforturile Statelor Unite și ale aliaților săi de a îndepărta Rusia din organizațiile internaționale, complicitatea autorităților moldovenești cu privire la acțiunile anti-ruse care au loc de o lună încoace la ambasada Rusiei la Chișinău și încurcând activității acesteia”, a spus ea.

Parlamentul a interzis simbolurile războiului pe 14 aprilie

Amintim că, Parlamentul a votat în data de 14 aprilie 2022 o modificare a Codului Contravențional care prevede penalizarea pentru confecționarea, vânzarea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni. Printre simbolurile interzise este și panglica bicoloră negru-oranj „Sfântul Gheorghe”, dar și literele „Z” și „V”.

Pentru nerespectarea interdicției vor putea fi aplicate amenzi de la 4 500 de lei la 9 000 de lei sau sancțiune sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice, amenda se ridică  până la 30 000 de lei, conform Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel