MAE rus, după ce România a declarat ca „personae non gratae” mai mulți diplomați ruși: Decizia nu va rămâne fără un răspuns
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 08 apr 2022, 16:26
WhatsApp
MAE rus, după ce România a declarat ca „personae non gratae” mai mulți diplomați ruși: Decizia nu va rămâne fără un răspuns / Foto: Captură video Mid.ru
MAE rus, după ce România a declarat ca „personae non gratae” mai mulți diplomați ruși: Decizia nu va rămâne fără un răspuns / Foto: Captură video Mid.ru
MAE rus a reacționat după declararea ca „personae non gratae” a unor diplomaţi ruşi în România.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Maria Zaharova a reacționat, după declararea ca „personae non gratae” a unor diplomaţi ruşi în România. Aceasta a afirmat că în acest caz este vorba despre “un pretext inventat”, iar decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat.

"Pe 5 aprilie, autoritățile române, sub un pretext inventat, au declarat ca „persoane non grate” zece diplomați ai Ambasadei Rusiei la București. Totodată, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat poziția României cu privire la crimele de la Bucea și alte localități din Ucraina, a căror responsabilitate este atribuită fără temei Rusiei. Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice.

Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanșate de SUA și aliații lor europeni pentru a discredita operațiunea militară specială desfășurată de Rusia pentru protejarea populației civile din Donbas, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei. Prin eforturile Bucureștiului, relațiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acțiuni ostile ale părții române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat și ale conlucrării.

O astfel de evoluție nu este alegerea noastră și provoacă regrete profunde. Desigur, decizia de a expulza angajați diplomatici ruși din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat.", a declarat Maria Zaharova, potrivit unei postări pe Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Diplomații ruși din România au fost declarați personae non gratae. Ce urmează pentru ei

Autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae în România a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Rusiei la București, scrie Mediafax. Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse marți, 4 aprilie, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?