MAE: România sprijină în continuare suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: mae.gov.ro
Foto: mae.gov.ro
Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea astăzi, 1 februarie 2022, a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România şi Ucraina. Cu acest prilej aniversar, a avut loc un schimb de scrisori de felicitare între ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu şi omologul ucrainean, Dmytro Kuleba

În scrisoarea sa, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța relației cu Ucraina și a reiterat angajamentul pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, în spiritul valorilor europene și în conformitate cu agenda europeană și euroatlantică a Ucrainei.

Șeful diplomației române a exprimat speranța că dialogul deschis și consistent, pe care l-a promovat și susținut constant, prin numeroase contacte directe în ultimii doi ani cu omologul său, va aduce soluții rapide și durabile la problemele identitare ale minorității române din Ucraina. Totodată, a evidențiat angajamentul pentru dinamizarea cooperării transfrontaliere și în domenii sectoriale de interes comun.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și pentru dreptul acestui stat de a-și decide liber cursul politicii sale externe și de securitate. În același timp, a exprimat încrederea că opțiunea democratică a poporului ucrainean constituie o forță motrice a procesului de reforme din Ucraina.

Subliniind aspirația comună a popoarelor român și ucrainean pentru stabilitate, prosperitate și securitate ca principii ale cooperării bilaterale, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că interacțiunea comună, pe aceste baze, poate deveni un exemplu în regiune.

Informații suplimentare

Ucraina şi-a proclamat independența la 24 august 1991, iar România a recunoscut noul stat la 8 ianuarie 1992. România şi Ucraina au stabilit formal relații diplomatice la 1 februarie 1992.

România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat Acordul de Asociere UE-Ucraina, la 3 iulie 2014.

CITEȘTE ȘI   -  Rusia revine și spune că nu vrea ieșirea Bulgariei din NATO, dar are o problemă cu România

Putin: Lansatoarele de rachete din Polonia și România sunt o amenințare pentru Rusia

Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă după o întâlnire la Moscova cu premierul ungar Viktor Orban (vezi AICI), potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel