Data actualizării:
Data publicării:

MAE, reacție după anchetarea unor jurnaliști: Condamnăm cu fermitate decizia Rusiei

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
”Jurnaliștii trebuie să fie protejați, nu reduși la tăcere”, susține Ministerul Afacerilor Externe, care condamnă decizia Rusiei de anchetare a celor trei jurnaliști.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă faptul că Rusia a deschis anchete împotriva a trei jurnaliști, subliniind că reprezentanții presei trebuie protejați și nu reduși la tăcere.

”Condamnăm cu fermitate decizia Rusiei de a deschide anchete penale împotriva unor jurnaliști, inclusiv Mircea Barbu, pentru faptul că au relatat din Kursk. Acesta este un atac flagrant la adresa libertății presei și împotriva drepturilor fundamentale. Jurnaliștii trebuie să fie protejați, nu reduși la tăcere”, a transmis ministerul român pe platforma online X.

Trei jurnaliști, între care și unul român, anchetați pentru trecerea ”ilegală” în Rusia

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a deschis anchete penale împotriva a trei jurnaliști, doi americani și un român, care ar fi trecut ”ilegal” frontiera rusă dinspre Ucraina pentru a realiza reportaje în partea ocupată a regiunii Kursk, au anunțat vineri agențiile de presă ruse, preluate de AFP.

Cei doi americani, Kathryn Diss și Fletcher Yeung, lucrează pentru canalul australian ABC, în timp ce jurnalistul român Mircea Barbu lucrează pentru HotNews.ro, potrivit agențiilor de presă ruse.

Ei sunt acuzați de autoritățile ruse că ”au trecut ilegal frontiera Federației Ruse în regiunea Kursk”, a anunțat FSB, într-un comunicat preluat de agențiile de presă.

Armata ucraineană a lansat pe 6 august o ofensivă surprinzătoare în această regiune de frontieră, prima a unei armate străine în Rusia după Al Doilea Război Mondial.

Forțele ruse au declanșat de atunci o contraofensivă și susțin că au recucerit teren.

Ucraina afirmă însă în continuare că deține controlul asupra circa o sută de localități și aproximativ 1.000 de kilometri pătrați, iar mai multe media străine au realizat reportaje în zona ocupată de forțele Kievului.

În total, anchete au fost declanșate împotriva a ”12 jurnaliști străini” pentru acuzații de acest tip, începând din 17 august, a precizat FSB, citat de agenția RIA Novosti.

Proceduri au fost declanșate inclusiv împotriva unor jurnaliști ai canalului american de televiziune CNN, canalului italian RAI sau german Deutsche Welle.

Jurnaliștii vizați de aceste anchete nu par să se afle în Rusia, însă riscă acolo până la cinci ani de închisoare, conform Codului Penal rus, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel