MAE, mesaj din partea României despre rezultatele alegerilor din Republica Moldova
România felicită cetăţenii Republicii Moldova pentru votul exprimat şi salută victoria obţinută de forţele reformiste şi pro-europene în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, transmite Ministerul Afacerilor Externe.
"Este o victorie a democraţiei, ce marchează un pas decisiv în direcţia unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susţinut permanent şi îl va susţine şi în continuare, fără rezerve.
Cetăţenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării şi eficientizării luptei împotriva corupţiei şi construirii unor instituţii democratice solide, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor.
Eforturile în direcţia avansării parcursului european, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanţie a asigurării dezvoltării Republicii Moldova şi a prosperităţii pentru toţi cetăţenii săi.
România exprimă speranţa formării cât mai rapid posibil a unui Guvern care să susţină abordarea pro-europeană şi să continue, în mod susţinut, procesele de reformă. Ca şi până acum, România va fi alături de Republica Moldova pe acest drum în baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi a comunităţii de limbă, cultură şi istorie, inclusiv în ceea ce priveşte continuarea proiectelor în beneficiul direct al cetăţenilor şi în sprijinul agendei europene a Republicii Moldova", transmite MAE.
Alegeri în Republica Moldova: Prezenţa la vot la alegerile parlamentare anticipate a fost de 48,41%
Prezenţa la vot la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică în Republica Moldova a fost de 48,41% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale, a anunţat, luni, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.
Potrivit acestuia, ultimele secţii de votare, cele din Statele Unite ale Americii şi Canada, s-au închis luni dimineaţă, iar în urma centralizării datelor din toate cele 2.150 de secţii de votare la urne s-au prezentat în total 1.477.574 alegători, în condiţiile în care în listele permanente erau înscrişi 3.282.837 cetăţeni cu drept de vot.
Cea mai mare prezenţă la urne, 33,16%, s-a înregistrat în rândul alegătorilor cu vârsta cuprinsă între 56 şi 70 ani, urmaţi fiind de cei cu vârste între 41 şi 55 de ani (24,70%) şi de cei cu vârste între 26 şi 40 de ani (23,70%). Cei mai puţini interesaţi au fost tinerii de până în 25 de ani, care s-au prezentat la urne în procent de 7,36%.
Rezultatele cvasidefinitive prezentate de CEC, după numărarea voturilor din 99,91% dintre secţiile de votare, arată că principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate.
Astfel, în urma numărării voturilor din 2.148 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,72% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votată de doar 27,23% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic "Şor" (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,75% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatîi", cu 4,1% din voturile alegătorilor.
Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, cu 2,33% din voturi, şi Partidul Democrat din Moldova, cu 1,81%.
În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News