Madagascar dorește să castreze violatorii de copii, după ce parlamentul a adoptat o nouă lege
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Senatul insulei Madagascar a aprobat legea care va permite castrarea chimică și, în anumite cazuri, chirurgicală a celor găsiți vinovați de violarea unui minor.

Senatul insulei din Oceanul Indian a aprobat legea care va permite castrarea chimică și, în anumite cazuri, chirurgicală a celor găsiți vinovați de violarea unui minor.

Aceasta trebuie acum să fie ratificată și apoi promulgată de președintele Andry Rajoelina, care a ridicat pentru prima dată această problemă în decembrie, ceea ce a dus la propunerea noii legi.

Măsura a atras critici din partea grupurilor internaționale pentru drepturile omului, dar a încurajat, de asemenea, sprijinul activiștilor din Madagascar, care spun că legea este un factor de descurajare adecvat pentru a reduce "cultura violului".

Ministrul justiției, Landy Randriamanantenasoa, a declarat că este o măsură necesară din cauza creșterii numărului de cazuri de viol asupra copiilor.

Cum funcționează legea

În 2023, au fost înregistrate 600 de cazuri de viol asupra unui minor, a spus ea, iar 133 numai în luna ianuarie a acestui an.

Castrarea chirurgicală - procedura permanentă de îndepărtare a organelor genitale pentru a opri producția de hormoni sexuali - "va fi întotdeauna pronunțată" pentru cei care se fac vinovați de violarea unui copil cu vârsta sub 10 ani, potrivit formulării legii.

Cazurile de viol asupra copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani vor fi pedepsite prin castrare chirurgicală sau chimică (nu este o formă de sterilizare, deoarece se folosesc medicamente pentru a inhiba producția de hormoni).

Violul copiilor cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani va fi pedepsit prin castrare chimică.

De asemenea, infractorii riscă acum pedepse mai aspre, de până la închisoare pe viață, precum și castrarea.

Randriamanantenasoa a declarat: "Am vrut să protejăm copiii mult mai mult. Cu cât copilul este mai mic, cu atât pedeapsa este mai mare".

"Inuman și degradant"

Cu toate acestea, grupul pentru drepturile omului Amnesty International a denunțat legea ca fiind "inumană și degradantă" și a declarat că nu este în conformitate cu legile constituționale ale insulei.

Un consilier al grupului a avertizat asupra "lipsei de încredere" în sistemul de justiție al țării din cauza "opacității și corupției".

Aceștia au declarat că, din moment ce plângerile și procesele nu se desfășoară în mod anonim, represaliile împotriva victimelor violurilor sunt "frecvente".

Consilierul Amnesty a adăugat că procesul de castrare chirurgicală este problematic în cazul în care orice persoană îl experimentează și ulterior este exonerată de o infracțiune în urma unui apel.

De asemenea, aceștia au ridicat îndoieli cu privire la capacitățile autorităților medicale de a efectua procedurile.

"Noua lege este un progres"

Unii activiști din țară sunt de acord cu această lege, deoarece spun că nimic altceva nu pare să funcționeze.

Jessica Nivoseheno de la grupul Women Break the Silence, care face campanie împotriva violului și sprijină victimele, a declarat: "Există cu adevărat o cultură a violului în Madagascar. Suntem în curs de normalizare a anumitor cazuri de violență sexuală, minimalizând, de asemenea, gravitatea acestor cazuri."

"(Noua lege) reprezintă un progres, deoarece este o pedeapsă disuasivă", a spus Jessica Nivoseheno.

"Aceasta ar putea împiedica potențialii agresori să treacă la acțiune... dar numai dacă noi, ca cetățeni, suntem conștienți de existența și importanța acestei noi pedepse", a mai completat aceasta.

Alte câteva țări administrează castrarea chimică pentru infractorii sexuali, inclusiv Coreea de Sud și SUA.

Castrarea chirurgicală este mai rară, deși țări precum Nigeria și Republica Cehă implementează procedura în cadrul legilor sale, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel