Macron, șanse mari să fie reales în funcție. Greșeala contracandidaților conservatori pe care o speculează actualul președinte
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Emmanuel Macron
Sursă foto: Facebook Emmanuel Macron
Emmanuel Macron ar putea beneficia de o șansă în plus la alegerile prezidențiale de anul viitor, datorită unei greșeli a contracandidaților săi.

Patru candidați de dreapta se pregătesc să se confrunte cu actualul președinte la alegerile prezidențiale din 2022, iar Macron ar putea beneficia cel mai mult în urma acestei împărțiri a votului.

În weekend-ul ce tocmai a trecut, trei noi candidați și-au exprimat intenția de a candida împotriva președintelui Emmanuel Macron la alegerile prezidențiale din 2022, ceea ce înseamnă că dreapta franceză are patru candidați până în acest moment. Cu toate acestea, având în vedere rata de impact în politica franceză, alimentată de scandalurile sexuale sau de corupție, Franța conservatoare se poate considera norocoasă dacă cel puțin unul dintre contracandidații lui Macron va ajunge în finala din aprilie.

Dreapta franceză s-a hrănit de ani de zile cu patriotismul lui Marine Le Pen de la Adunarea Națională și a retoricii anti-imigrație din ce în ce mai blânde a acesteia. Totuși, în acest an, Marine Le Pen se confruntă cu trei noi concurenți pe același electorat, noi fețe ale retrezirii naționalismului francez.

Valerie Pécresse și Eric Zemmour, pe același electorat cu Marine Le Pen

În primul rând, Valerie Pécresse a fost aleasă sâmbătă drept candidată oficială a republicanilor, învingându-și rivalul din turul doi, Éric Ciotti, cu o majoritate de peste 30%. Ciotti a fost poate cel mai de dreapta dintre cei cinci candidați republicani, deși toți au încercat din greu să-și convingă partidul că ei sunt cei care abordează cel mai bine problema imigrațieie necontrolate și a anarhiei suburbiilor franceze dominate de musulmani.

În cele din urmă, Pécresse a primit undă verde pentru a fi reprezentanta republicanilor, deoarece istoria arată că, în timpul alegerilor, alegătorii francezi își retrag sprijinul pentru candidații radicali în ultimul moment, chiar și cei de la cei cărora le împărtășsc ideile. Din acest motiv, mulți comentatori sunt de acord că, în ciuda performanței dezastruoase de la alegerile din 2017, un candidat republican ar avea cele mai mari șanse să-l învingă pe Macron.

Totuși, numirea lui Pécressea fost aproape complet umbrită de mitingul de duminică al candidatului de dreapta Éric Zemmour, care a ținut primul său discurs major în calitate de candidat oficial la președinție. Acesta a anunțat că numele noului său partid va fi „Reconquete”, adică Recucerire, care este o referire la lupta de eliberare a Peninsulei Iberice de sub stăpânirea islamică care s-a încheiat în secolul al XV-lea odată cu victoria conducătorilor creștini ai Spaniei.

Planurile lui Zemmour includ deportări în masă, eliminarea dublei cetățenii și reducerea la zero a imigrației, într-o țară cu peste zece milioane de musulmani care locuiesc acum în Franța. Zemmour a apela la o retragere din NATO și a subliniat că supraviețuirea Franței nu poate depinde de tratatele internaționale sau de bunăvoința judecătorilor europeni.

Eric Ciotti va candida ca independent

În cele din urmă, succesul lui Valerie Pécresse în rândul republicanilor l-a determinat pe Eric Ciotti să candideze ca independent. Acesta a anunțat că va candida și și-a numit mișcarea politică „La dreapta”. În opinia sa, el este foarte apropiat de Zemmour, afapt confirmat și de discursul lui Zemmour de duminică care i-a transmis lui Ciotti un mesaj, spunându-i: „Locul tău este printre noi”.

În scenariul improbabil în care toți candidații dreptei vor ajunge la alegerile din aprilie, acest lucru i-ar oferi lui Macron șansa de a se confrunta cu o dreaptă fragmentată și divizată intern. Există nenumărate scenarii, dar un Zemmour afla pe plin val de emoție și o Le Pen mai populară, care a renunțat la punctele de vedere despre islam, i-ar putea oferi lui Macron șansa de a a fi reales pentru un nou mandat la Palatul Elysée în 2022, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel