Macron, promisiuni despre noua politică a Franţei în Africa
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis luni 'umilitate' şi 'responsabilitate' în acţiunea Franţei în Africa, refuzând 'competiţia' strategică impusă, în opinia sa, de cei care se stabilesc acolo cu 'armatele lor, mercenarii lor', într-un discurs despre noua politică africană a Franţei, relatează AFP.

'Mulţi ar dori să ne incite să intrăm într-o competiţie, pe care eu personal o consider anacronică (...). Unii sosesc cu armatele şi mercenarii lor ici-colo', a spus el, într-o aluzie voalată la Rusia şi la grupul de mercenari ruşi Wagner, apropiat de Kremlin şi dislocat în special în Republica Centrafricană şi Mali, deşi Bamako neagă acest lucru.

'Este confortul grilelor de lectură din trecut: măsurarea influenţei noastre în funcţie de numărul operaţiunilor noastre militare sau de a fi mulţumiţi de legăturile privilegiate exclusive cu lideri sau de a considera că pieţele economice ne revin de drept pentru că am fost acolo înainte', a adăugat el. 'Acest timp a trecut', a spus şeful statului francez.

Preşedintele francez urmează să înceapă miercuri un turneu în patru ţări din Africa Centrală: Gabon, Angola, Congo şi Republica Democrată Congo (RDC). În prima etapă, la Libreville, el va participa la un summit privind conservarea pădurilor din bazinul râului Congo.

Discursul survine, de asemenea, după încheierea operaţiunii antiteroriste Barkhane în Sahel şi retragerea forţată a trupelor franceze din Mali şi Burkina Faso. Ambele ţări sunt acum controlate de junte militare, iar un sentiment de ostilitate faţă de Franţa este puternic acum acolo.

În plan militar, preşedintele Macron a vorbit despre o viitoare 'reducere vizibilă' a personalului militar francez în Africa şi despre un 'nou model de parteneriat' care implică o 'creştere a puterii' africanilor. El a promis că această evoluţie va fi însoţită de un 'efort crescut al Franţei în materie de formare şi de echipament'. Macron a cerut să se treacă de la o 'logică' a ajutorului la cea a investiţiilor, pledând pentru 'o nouă relaţie echilibrată, reciprocă şi responsabilă' cu ţările continentului african.

Preşedintele francez a spus că are o 'profundă umilitate faţă de ceea ce este în joc pe continentul african', 'o situaţie fără precedent în istorie' cu 'o sumă de provocări vertiginoase'. 'De la provocarea privind securitatea demografică la provocarea demografică, reprezentată de tineretul care vine şi căruia trebuie să i se propună un viitor pentru fiecare stat african', a enumerat el, făcând apel la 'consolidarea statelor şi a administraţiilor, la investiţii masive în educaţie, sănătate, locuri de muncă, formare, tranziţie energetică'.

Emmanuel Macron a anunţat de asemenea 'o lege cadru' pentru 'a realiza noi restituiri' de opere de artă 'în favoarea ţărilor africane care o cer'.

Această lege 'va fi propusă Parlamentului în următoarele săptămâni de ministrul Culturii' şi 'va permite să se fixeze metodologia şi criteriile pentru a realiza' aceste restituiri, 'pe baza unui parteneriat cultural şi ştiinţific pentru a primi şi conserva aceste opere', a adăugat el. Macron a mai spus că 'acest demers poate să se înscrie într-o dinamică mai largă şi, de asemenea, într-o dinamică europeană', scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel