Macron intervine pentru securitatea centralelor nucleare din Ucraina. Grupul G7, apel către Federația Rusă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron
Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron
Președintele Emmanuel Macron e preocupat de siguranța centralelor nucleare de pe teritoriul Ucrainei.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța și partenerii săi vor propune în următoarele ore un set de măsuri concrete pentru a spori siguranța și securitatea celor cinci principale site-uri de energie nucleară din Ucraina, pe baza criteriilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Macron a declarat că a vorbit vineri cu directorul AIEA și a sprijinit eforturile organizației de a monitoriza instalațiile nucleare ale Ucrainei.

Miniștrii de externe G7 din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA au lansat o declarație comună în care condamnă invazia rusă a Ucrainei și cer Moscovei să pună capăt „agresiunii” și să-și retragă imediat forțele.

„Îndemnăm Rusia să-și oprească atacurile, în special în imediata vecinătate a centralelor nucleare ale Ucrainei”, se arată în declarație.

„Orice atac armat și amenințare împotriva instalațiilor nucleare dedicate unor scopuri pașnice constituie o încălcare a principiilor dreptului internațional. Susținem inițiativa directorului general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, anunțată astăzi pentru un acord între Ucraina și Rusia pentru a asigura siguranța și securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina.”, se mai precizează în declarație, potrivit AlJazeera.

Zelensky: Ieșiți în stradă și susțineți Ucraina. Dacă țara mea nu va rezista, Europa nu va rezista. Vă rog să nu închideți ochii!

În timpul mesajului transmis de Zelensky prin Zoom, el a încurajat Europa să fie alături de Ucraina și a făcut o pauză pentru un moment de reculegere pentru a-i onora pe cei care au căzut în acest război, spunând: „Acest prim minut aș dori să-l dedic celor care au căzut în lupta pentru țara lor, soldaților noștri, celor care slujesc... cei care lucrează ca piloți, cei care fac fapte eroice în diferite domenii protejându-și țara și și-au dat viața pentru asta.”

"Să comemoram soldații. Odihnească-se în pace", a spus el.

Zelensky a folosit ultima parte a discursului său pentru a vorbi oamenilor de pe întreg continentul european, promițând victoria Ucrainei și a întregii democrații.

„Aș vrea să ieșiți în stradă și să susțineți Ucraina, să ne susțineți eforturile și să ne susțineți lupta pentru că dacă Ucraina nu va rezista, Europa nu va rezista. Dacă noi vom cădea, voi veți cădea, așa că vă rog să nu tăceți, să nu închideți ochii la asta", a spus Zelensky (vezi AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel