Macron, discuții cu Putin timp de două ore. Ce i-a cerut președintele rus. "Kievul nu este pregătit"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron
Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron
Emmanuel Macron a purtat mai multe discuții, timp de două ore, cu Vladimir Putin.

UPDATE: Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să oprească "agresiunea devastatoare" asupra Ucrainei şi să permită exporturile de cereale din Ucraina, în contextul efectelor negative asupra securităţii alimentare mondiale, scrie Mediafax.

"Preşedintele Republicii a discutat marţi prin telefon cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Conversaţia intervine după discuţia telefonică pe care preşedintele Republicii a avut-o pe 30 aprilie cu Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Preşedintele Republicii a evidenţiat din nou gravitatea extremă a consecinţelor războiului de agresiune purtat de Rusia contra Ucrainei. A exprimat profunda preocupare referitoare la Mariupol şi la situaţia din Donbas şi a cerut Rusiei să permită continuarea evacuărilor iniţiate acum câteva zile din uzina Azovstal, în coordonare cu actorii umanitari şi prin a le permite persoanelor evacuate opţiunea destinaţiei, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar", anunţă Preşedinţia Franţei, potrivit unui comunicat postat marţi seară. 

Emmanuel Macron "a exprimat disponibilitatea de a colabora cu organizaţiile internaţionale competente pentru a contribui la ridicarea blocadei ruse asupra exporturilor de produse alimentare ucrainene pe Marea Neagră, în contextul consecinţelor asupra securităţii alimentare mondiale", precizează Palatul Élysée.

____________________________________________________________________________

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a cerut omologului său francez, Emmanuel Macron, în cursul conversaţiei de marţi, care a durat mai mult de două ore, ca Occidentul să nu mai furnizeze armament Ucrainei, acuzând Kievul că nu este "serios" în negocieri, scrie Mediafax.

"Occidentul ar putea ajuta la oprirea acestor atrocităţi prin exercitarea influenţei adecvate asupra autorităţilor de la Kiev, precum şi prin oprirea aprovizionării cu arme a Ucrainei", a comunicat Preşedinţia Rusiei, potrivit cotidianului Le Figaro.

"Kievul nu este pregătit pentru o activitate serioasă în negocierile de pace", a subliniat Vladimir Putin în conversaţia cu Emmanuel Macron.

Preşedinţia Franţei a transmis, potrivit cotidianului Le Parisien, că Emmanuel Macron a vorbit două ore şi zece minute cu Vladimir Putin. Potrivit Kremlinului, citat de agenţia Interfax, preşedintele Franţei "a exprimat preocupări privind securitatea alimentară la nivel mondial", iar Vladimir Putin a răspuns că situaţia "a devenit complicată în principal din cauza sancţiunilor impuse de ţările occidentale".

Putin, decret prin care ripostează la sancţiunile Occidentului

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis, marţi, un decret care prevede sancţiuni împotriva statelor care au adoptat măsuri "inamicale" în contextul invaziei militare ruse în Ucraina, o referire la sancţiunile masive impuse de Occident.

Decretul prezidenţial este o ripostă la "acţiunile inamicale ale anumitor state şi organizaţii internaţionale", a comunicat Preşedinţia Rusiei, conform agenţiei de presă Reuters şi postului de televiziune BBC News.

Acţiunea Kremlinului vizează "Statele Unite şi alte naţiuni şi organizaţii internaţionale care s-au alăturat" sancţiunilor contra Rusiei, potrivit agenţiei Interfax.

Decretul prevede interzicerea exporturilor de produse şi materii prime spre anumite state occidentale care au adoptat sancţiuni financiare împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, în virtutea noului decret, companii ruse vor putea anula obligaţiile contractuale în relaţia cu aceste ţări.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au aplicat sancţiuni financiare şi comerciale masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel