Data publicării:

Macron, despre planurile lui Putin: Scene dificile în zilele și săptămânile care vor urma în Donbas

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele francez Emmanuel Macron a transmis că există puține speranțe ca războiul din Ucraina să se încheie în curând.

„Acest război, din păcate, nu se va opri în zilele următoare", a declarat președintele francez Emmanuel Macron pentru postul francez RTL.

Președintele Franței a indicat data de 9 mai ca fiind o „zi importantă" pentru armata rusă, deoarece pentru președintele Vladimir Putin ziua de 9 mai trebuie să fie „o zi a victoriei", a explicat Emmanuel Macron.

„Cred că își vor concentra eforturile în Donbas. Cred că vom trăi scene foarte dificile în zilele și săptămânile care vor urma în Donbas", a subliniat președintele Emmanuel Macron.

De asemenea, Emmanuel Macron a avertizat că următoarele câteva săptămâni nu vor duce probabil „la multe concesii diplomatice din partea Rusiei”.

Citește și: Macron vs. Marine Le Pen

Vineri, la miezul nopţii, ia sfârşit în Franţa campania pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, candidaţii profitând de ultimele ore pentru promovare online, acţiuni pe teren, reuniuni, în speranţa de a-i convinge pe indecişi şi pe potenţiali absenteişti, notează AFP.

Până joi după-amiază, 69% din cele 47,9 milioane de plicuri electorale conţinând promisiunile celor 12 candidaţi fuseseră distribuite în cutiile de scrisori ale alegătorilor, potrivit Ministerului de Interne.

În Guadelupa, Guyana, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon şi în Polinezia franceză, unde scrutinul a fost devansat pentru sâmbătă, campania s-a încheiat joi la miezul nopţii.

Alimentând creşterea preţurilor la energie şi alimente, conflictul a evidenţiat, de asemenea, nevoia urgentă de a le oferi francezilor răspunsuri în ce priveşte puterea de cumpărare, principala lor preocupare.

Intenţiile de vot măsurate de sondaje prefigurează un scenariu identic celui din 2017, cu preşedintele actual Emmanuel Macron (La République en marche, LREM) şi candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen (Rassemblement national, RN) calificaţi în turul al doilea, cu victoria lui Macron la final. Este însă acest rezultat garantat?

În cazul unui tur secund Macron/Le Pen, 'frontul republican' pentru a-i bara calea candidatei RN s-ar putea fisura în condiţiile în care în ultimii cinci ani s-a creat un curent 'antimacronist' în opinia publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel