Macron condamnă atrocităţile comise sub ocupaţia rusă: ”Autorii vor trebui să răspundă pentru faptele lor”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Macron a intrat în vestiarul Marocului după semifinala de la Cupa Mondială. Ce i-a spus unui fotbalist, de față cu toată echipa/ Sursa foto Agerpres
Macron a intrat în vestiarul Marocului după semifinala de la Cupa Mondială. Ce i-a spus unui fotbalist, de față cu toată echipa/ Sursa foto Agerpres
Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat vineri în cei mai fermi termeni atrocităţile comise la Izium, în Ucraina, sub ocupaţie rusă, după descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar în apropierea acestui oraş recucerit de ucraineni de la forţele ruse, potrivit Kievului.

"Autorii vor trebui să răspundă pentru faptele lor. Nu există pace fără dreptate", a adăugat preşedintele francez într-un mesaj postat pe Twitter, potrivit Agerpres.

UE este "profund şocată" de descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar lângă Izium în Ucraina şi "condamnă aceste atrocităţi în termenii cei mai puternici", a declarat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, citat de France Presse.

"Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge şi distrugere (...). Rusia, liderii săi politici şi toţi cei implicaţi în încălcările continue ale dreptului internaţional şi ale dreptului umanitar internaţional în Ucraina trebuie traşi la răspundere", a estimat el într-un comunicat.

"UE sprijină toate eforturile în acest sens", a subliniat el.

"Mii de civili au fost deja asasinaţi, mulţi alţii au fost torturaţi, hărţuiţi, agresaţi sexual, răpiţi sau strămutaţi forţat. Acest comportament inuman al forţelor ruse (...) trebuie să înceteze imediat", a mai spus Borrell.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că "peste 400 de cadavre" au fost găsite într-un loc de înmormântare în masă lângă Izium, un oraş recent recucerit de la ruşi de armata ucraineană.

Citește și:

Franța ar putea fi anchetată pentru complicitate la comiterea de crime împotriva civililor din Egipt

Două ONG-uri internaționale le-au cerut procurorilor francezi și reprezentanților ONU să investigheze implicarea statului francez în Egipt, pentru comiterea de  crime împotriva umanității într-o operațiune militară secretă la granița dintre Egipt și Libia.

Informații din 2021 au indicat modul în care ofițerii francezi s-au plâns că li se cere să faciliteze atacurile aeriene egiptene, cu numele de cod Operațiunea Sirli, la granița dintre Egipt și Libia, chiar dacă scopul inițial de combatere a terorismului a fost subminat de armata egipteană pentru a elimina vehicule care conțineau nimic mai mult decât contrabandă. Se estimează că zeci de persoane au fost ucise sau rănite.

”Plângerea a fost depusă luni la procuratura națională anti-teroristă din Franța, în numele ONG-urilor din SUA, Egyptians Abroad for Democracy și Codepink”, a declarat avocatul Haydee Dijkstal pentru The Guardian.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel